Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Kommunerna kräver mer pengar

Publicerad 2015-10-22

Kommunerna och landstingen måste få full täckning för de ökade flyktingkostnaderna, men kravlistan från intresseorganisationen SKL är längre än så.

– Det är en allvarlig situation. Kommuner och landsting behöver genast tillräckliga ersättningar, flexibla regelverk och en bättre statlig samordning för att klara mottagandet av nyanlända, säger Lena Micko, ordförande för SKL i ett pressmeddelande.

– När enskilda kommuner förväntas anstränga sig till det yttersta, till exempel med att ordna tak över huvudet för flera tusen ensamkommande barn på några veckor, då måste också staten kunna snabba på sina processer för att underlätta mottagandet, fortsätter hon.

Lång kravlista

SKL kräver att det blir tydligare vem som ansvarar för vad och att det införs en rad undantag i olika regelverk för att underlätta flyktingmottagandet. När det gäller kraven på tillfälliga bostäder vill SKL ha bort alla krav förutom hållfasthet och brandsäkerhet. Undervisningen för nyanlända måste bli flexiblare och kraven på undervisning i alla ämnen måste slopas. Nyanlända bör få en statlig etableringsersättning från början utan handläggning från socialförvaltningarna.

Just nu är de ensamkommande barnen den största utmaningen för kommunerna, säger Per-Arne Andersson, samordningsansvarig för integration och migration på SKL, till TT.

Trots att alla kommuner måste ta emot ensamkommande barn enligt en särskild fördelningsmodell, är fördelningen ojämn. Många barn placeras där de har en bekant eller släkting, oftast i en kommun där det redan bor många asylsökande, och de barnen hamnar utanför fördelningen.

– I mer än hälften av fallen måste de barnen placeras om för att boendet inte fungerar, och i alla fallen måste kommunerna ordna med skola.

Måste ta höjd

För kommunerna innebär osäkerheten i prognoserna att det är svårt att planera.

– Vi måste naturligtvis ta höjd för det högsta scenariot i allt arbete. Det är en situation vi inte har haft tidigare, äger Per-Arne Andersson.

Lena Micko skickar bollen till regeringen.

– Det är viktigare än någonsin att regeringen tar ett helhetsgrepp om frågorna och att de statliga aktörerna drar åt samma håll i sitt stöd till kommunerna. Statens asylmottagande måste fungera. Men samtidigt behöver vi också arbeta tillsammans med nästa steg – så att personer som får uppehållstillstånd får en bostad, kan börja på SFI och får ett jobb, säger hon.

TT

Följ ämnen i artikeln