Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Protestmöte slogs ner i Ingusjien

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-26

Polisen sköt med automateld mot demonstranterna

Polisen var i majoritet under demonstrationen i Nazran.

Polisen sköt mot demonstranterna med pistoler och automatvapen.

Flera journalister greps och misshandlades.

Den fredliga protestaktionen i sydryska Ingusjien kunde ha slutat i blodbad.

I september fördes bröderna Magomed och Adam Ausjevyj bort av okända män från hemmet i Nazran, huvudstad i republiken Ingusjien. Den nionde november dödades sexårige Rachim Amrijev när beväpnade män från säkerhetstjänsten FSB sökte upprorsmakare i byn Tjemulgi. De hittade ingen. Men Rachim dödades, av misstag.

Kidnappningarna och det omotiverade dödande som under lång tid varit vardag i oroshärden Tjetjenien har på senare tid flyttat västerut, till Ingusjien.

I helgen gick människor ut i centrala Nazran för att protestera mot de styrande i republiken.

Fler poliser än demonstranter

– Vi ber president Putin att få bukt med våldsmännen, sa en av demonstranterna till Novaja Gazetas utsända.

En uppgift som republikens president Murat Zjazikov själv inte klarar av. Under hans fem år vid makten har, enligt tidningen, över 500 människor gripits och försvunnit. I ytterst få fall har någon ställts till ansvar.

Lördagens protestmöte började fredligt. Demonstranterna var i minoritet i förhållande till polisen. När inrikesstyrkorna försökte skingra protestmarschen och jaga bort demonstranterna från torget i centrala Nazran började någon kasta sten. Polisen svarade med skottlossning, först från pistoler, sedan med automatvapen skriver Novaja Gazeta.

Flera skadades. En av dem Aslan.

– De har förnedrat ingusjierna. Vi kommer snart att svara dem, sa han till tidningen.

Flera journalister greps

Den senaste veckan har varit orolig. Enligt Novaja Gazeta har flera av organisatörerna till demonstrationen kallats till förhör och varnats för att en protestmarsch skulle kunna få ett blodigt slut. I fredags greps tre journalister och en medarbetare från människorrättsorganisationen Memorial på hotellet i Nazran. De förhördes, misshandlades och blev fråntagna telefoner, kassetter och handlingar. Enligt uppgifter till Novaja Gazeta deltog president Zjazikovs egen vaktstyrka i gripandet.

I ett uttalande krävde Amnesty att Rysslands regering utreder händelsen.

Enligt Novaja Gazeta blev president Zjazikov under helgen uppringd från Kreml med uppmaningen att garantera de drabbades säkerhet.

Följ ämnen i artikeln