Dödsfällorna DU skapar för djuren

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-27

Djur plågas ihjäl av snören och nät

Tvättlinor, julslingor och fotbollsnät – se upp för dödsfällorna hemma.

– Många djur plågas ihjäl. Tänk er för, säger viltvårdaren Lennart Molander.

En älg fastnade i dag i en gungställning i Tyresö utanför Stockholm. Viltvårdare ryckte ut för att eventuellt kunna få loss det sprattlande och stressade djuret som frustade åt folk som kom för nära.

– Jag såg hur två killar plockade ut bössor ur bilens bagagelucka. Det är inte varje dag man ser det här direkt, sa en granne.

Slutade lyckligt

Älglarmet inkom till polisen strax efter klockan 15. Enligt grannarna brukar tre älgar hälsa på i hopp om att kanske få sig ett äpple.

– Älgarna är ofta här utanför. Det är en kossa och två kalvar så antagligen är det någon av dem som fastnat, sa en granne.

Viltvårdaren Lennart Molander kom snabbt ut till platsen och var redo att göra slut på älgens lidande i gungan. Men det han fick se gladde honom och flera tillskyndade grannar.

– Älgen hade kommit loss själv och var helt okej, säger Lennart.

Plågas

Den här gången slutade djurdramat lyckligt – men det är långt ifrån alla gånger det gör det. Lennart Molander berättar att det "ofta" händer att han och andra viltvårdare kommer ut till gårdar och tomter där djuret redan har gått en plågsam död till mötes.

– Ofta ställer oförsiktiga människor till så att djur plågas ihjäl genom att kasta ut rep, nät, tvättlinor och annat hemma. Det är bra att ni tar upp det här för det är så tråkigt att behöva avliva djur.

På en av bilderna här intill har en hjort fått en ljusslinga inlindad kring horn och hals.

Vill uppmana

– Det är tyvärr bara ett typexempel från vår vardag. På ett ställe fastnade fyra hjortar i samma fotbollsmål, trots att vi uppmanade villaföreningen att ta bort näten då de inte användes.

Lagom till våren uppmanar nu Lennart Molander tomtägare att rensa tomten på allt onödigt.

– Ta bort linor som hänger från grenar, nät som hänger för att hålla vilt borta på buskar, tvättlinor som inte används och julbelysning i träd. Ta bort allt som för tillfället är onödigt i trädgården och som djuren kan fastna i, säger Lennart Molander.