Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Experterna svarar: Varför får SD så stort stöd nu?

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-12

Stig-Björn Ljunggren, statsvetare:

– Jag tror att SD har haft det här stödet hela tiden. Men de har fått hjälp med mobiliseringen av sin reklamfilm som sätter fingret på de två sakerna som de hävdar. Ett: välfärden för svenskarna trängs undan av invandrarna Och två: man får inte diskutera detta. Jag tror till och med att det verkliga stödet för dem kan vara ännu högre.

Jens Rydgren, professor i sociologi:

– Man börjar misstänka att SD går framåt på Socialdemokraternas bekostnad. Man kan anta att Mona Sahlin misslyckats med att mobilisera väljargrupper som kan känna sig attraherade av SD. Det förvånar mig ändå att SD går framåt. För invandringsfrågan har varit relativt nedtonad i den här valrörelsen. Vilket skulle kunna tyda på att det finns en diskrepans mellan de frågor som väljarkåren prioriterar högt och de som ligger högt på dagordningen i valrörelsen.

Niklas Orrenius, journalist,expert på SD:

– SD hade en dålig valrörelse tills de fick sin reklamfilm stoppad. Då satte de allt på två kort: martyrkortet och islamkortet. Och helt plötsligt lyckades de komma in i debatten. Sedan har de även gynnats av alla spekulationer om vilken roll de skulle kunna få i riksdagen. I Almedalen försökte de klösa sig in i debatten, men fick inget utrymme. Nu har de lyckats med det.

Linnea Nilsson, journalist och författare till en bok om SD:

– Det finns många förklaringar. Incidenter som gårdagens knivattack kan reta upp folk som funderat på att rösta på SD och få dem att bestämma sig. Sedan tror jag att många tycker att den pågående valrörelsen inte berör dem. Den är så långt i från deras egna liv. Så jag tror att SD har vuxit för att det finns ett stort missnöje.

Marie Demker, professor i statsvetenskap:

– Frågan är om de har så stort stöd. En mätning räcker inte för att säga att de har ökat. Trenden som finns är att de har stabiliserat sig och nu ligger runt fyra procent.

Mikael Giljam, professor i statsvetenskap:

– SD har fått väldigt mycket uppmärksamhet de senaste dagarna när de andra partierna pratat om dem. Men samtidigt är dessa resultat ett bra exempel på opinionsinstitutens akilleshäl. När man undersöker alla nya partier blir det mycket fel i mätningarna eftersom det sker över telefon och man inte träffar dem man frågar. Det har man lärt sig att undvika med de större partierna. SD är det svåraste partiet att mäta och kan bli valets rysare.

Sammanställning: Johanna Petersson, Kristoffer Törnmalm, Mattias Sandberg

Följ ämnen i artikeln