Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Ryskt militärflyg påstod sig vara Aeroflot

Publicerad 2014-11-06

Enligt den finska Gränsbevakningens utredning ska det ha rört sig om jetplan av typen Antonov 72.

Det ryska jetplanet flög in i finskt luftrum utanför Borgå.

Men i anropen till finska flygledningen uppgav piloten att han flög för Aeroflot.

Det visar den undersökning som finska Gränsbevakningsväsendet har gjort. 

Följ ämnen
Ryssland

Ryska flygplan kränkte finskt luftrum i augusti. Enligt den finska Gränsbevakningens utredning ska det ha rört sig om jetplan av typen Antonov 72.

Flög in i finskt luftrum

Det var den 28 augusti som planet rörde sig i luftrummet utanför Borgå i finska viken, öster om Helsingfors. Planet befann sig en kort stund i det finska luftrummet, vilket det inte hade tillstånd för. När den finska flygledningen påpekade det för piloten, men han behöll ändå kurs inom det finska luftrummet, skriver Yle.

Uppgav Aeroflot

I förundersökningen som finska nyhetsbyrån FNB tagit del av så framkommer det att den ryske piloten påstod sig flyga ett passagerarplan som tillhörde flygbolaget Aeroflot, skriver finska Huvudstadsbladet.

Trots det lägger finska myndigheter ner förundersökningen med anledning av att man inte tror att den ryska piloten kommer att kunna förhöras, rapporterar Yle.

Tidigare kränkningar

Ryska plan har vid två tillfällen i år kränkt finskt luftrum. Första gången var den 21 maj då två ryska plan befann sig utanför Finland vid olika tidpunkter samma dag. Ryssland förnekade då att det ryska flygvapnet befunnit sig i finskt luftrum under dagen, skriver Huvudstadsbladet.

Följ ämnen i artikeln