Nazisoldat avlöjad – efter 66 år

Uppdaterad 2014-06-24 | Publicerad 2014-06-22

Mychajlo Ostapenko, 88, beviljades brittiskt medborgarskap som gruvarbetare för 66 år sedan.

Nu avslöjas hans nazistbakgrund – som soldat i en bataljon som låg bakom avrättningen på hundratals judar andra världskriget, enligt Daily Mail.

Den pensionerade kolgruvearbetaren, Mychajlo Ostapenko har levt "obemärkt" i Storbritannien i mer än 65 år och bor ensam i ett hus i den lugna stadsdelen Lanashire utanför London.

Men militära dokument som upptäckts av Förintelseforskare avslöjar nu 88-åringens bakgrund: Han tjänstgjorde för den fruktade bataljonen 31 under andra världskriget, skriver Daily Mail.

Den militära enheten beskrivs som en "bestraffande" polisenhet och uppges ligga bakom illdåd mot hundratals judar under Nazityskland, bland annat mordet på 100 fångar 1944 och förstörelsen av den polska byn Chlainiow – där ett 50-tal civila, inklusive barn, dödades.

Greps av brittisk polis

Enligt Daily Mail greps Ostapenko 1945 av brittiska styrkor och skickades till ett fångläger till Italien, innan han beviljades brittiskt medborgarskap – genom att visa upp intyg som gruvarbetare.

Uppgifterna om 88-åringens bakgrund har nu hamnat på Scotland Yards bord, som utreder krigsbrott.

"Inte gjort fel"

Under söndagen säger Ostapenko själv, till Daily Mail, att han inte har något minne av att ha ingått i den nazistiska bataljonen och att han inte gjort något fel.

Mychajlo Ostapenko, tros vara en av de siste veteranerna från bataljon 31 som fortfarande lever i Storbritanninen. Detta efter att 89-årige Serhij Woronyj dog på sjukhuset i London för 15 månader sedan, skriver Daily Mail.