Spelet bakom Bidens beslut – så vek han sig

Uppdaterad 02.44 | Publicerad 00.35

Joe Biden mörkade sitt beslut in i det sista.

Men redan i lördags eftermiddag började han orkestrera sitt avhopp i hemlighet.

Allt började med ett samtal.

– Du och Mike behöver vara här, sa han till nära rådgivaren Steve Richetti.

Klockan 19.46, svensk tid, la Biden ut sitt historiska meddelande på X om att han hoppar av presidentvalet 2024.

Beskedet var möjligen inte oväntat efter de senaste veckornas turbulens. Men han tog de allra flesta av sina medarbetare på sängen.

Hans kommunikationsstrateg Anita Dunn och flera andra rådgivare fick veta i ett videosamtal bara en minut tidigare, uppger New York Times och andra amerikanska medier.

Klockan 19.45 ringde Biden upp dem, läste högt ur sitt brev och tackade dem för deras insatser.

– Låt oss få det gjort, sa han enligt New York Times källor.

Då fick Harris veta

Kamala Harris – vicepresidenten som snabbt fick Bidens och andra toppdemokraters öppna stöd efter beskedet – hade även hon hållits ovetande.

Enligt medieuppgifter i USA fick hon inte besked om att Biden skulle hoppa av förrän på söndagen. Politico och CNN uppger att de två hade flera telefonsamtal under dagen, men anger ingen närmare tidpunkt.

Joe Biden i ett annat samtal.

Avhoppet började dock orkestreras redan i lördags.

Joe Biden har sedan i onsdags isolerat sig med covid i sin sommarbostad i Rehoboth i Delaware. Där ringde han på lördagseftermiddagen, lokal tid, till sin nära rådgivare Steve Ricchetti som hade anlänt på fredagen men var i en annan del av huset.

– Du och Mike behöver vara här, sa han enligt NY Times.

Mike heter Donilon i efternamn och är Bidens chefsstrateg. Inom några timmar var även han på plats i sommarhuset, men höll liksom Steve Richetti fysiskt avstånd från presidenten för att inte riskera att bli smittad.

Jobbade långt in på natten

Arbetet satte igång direkt och skulle pågå till långt in på natten. Det hade två spår.

Mike Donilon hjälpte Biden med att skriva ett utkast till det historiska brevet medan Steve Richetti fokuserade på hur och när presidentens stab, donatorer och andra nyckelpersoner skulle få beskedet.

Mike Donilon.

Efter den misslyckade debatten mot Trump den 27 juni har Biden satts under hård intern press på att hoppa av. I flera veckor har han insisterat på att hänga kvar och försöka vända opinionen, men enligt en högt uppsatt källa som NY Times citerar insåg han till sist att det inte skulle gå.

– Han nådde inte ända fram, säger uppgiftslämnaren till tidningens Vita huset-korrespondent Katie Rogers.

Enligt NBC har Biden de senaste dagarna också begärt att få se både öppna och interna opinionsundersökningar om hur Kamala Harris står sig gentemot Trump. Mike Donilon var enligt tv-bolaget en av få rådgivare som var inblandade i att ge presidenten materialet.

Bara sex timmar innan

Bidens familj och några av hans övriga närmaste medarbetare informerades om avhoppsplanerna på lördagen, mitt under det pågående arbetet med att formulera brevet.

Senare på kvällen höll han även ett möte med familjen, uppger CNN. Sedan sov han på saken.

Enligt både NY Times och CNN skrevs uttalandet inte klart förrän på söndagen. CBS uppger att Biden tog det slutgiltiga beslutet att hoppa av bara 6–12 timmar innan tweeten las ut på söndagen.

Joe Biden i ett möte med vice president Kamala Harris och senatens majoritetsledare Chuck Schumer vid ett tidigare tillfälle.

Efter beskedet flödade känslorna i Vita huset, enligt NY Times uppgiftslämnare. Vissa var chockade och grät, andra var lättade.

Enligt Politico kallade kommunikationsstrategen Anita Dunn hastigt samman ett gruppsamtal där medarbetare försäkrades om att Biden verkligen hoppar av och att beslutet var färskt.

Hon antydde att hon själv hade hållits ovetande in i det sista och avslutade med en uppmaning att alla nu behöver ställa sig bakom Kamala Harris, skriver politiksajten.

Men i kaoset efter Bidens besked var det dock svårt att nå ut till alla berörda. Klockan 19.54, åtta minuter efter att avhoppet blev officiellt, skickade Biden-kampanjen ut ett mejl där mottagarna uppmanades att donera pengar till ”Joe och Kamala”.

– Vi fick veta genom tweeten. Ingen förstår vad som händer, säger en tjänsteman inom Demokraterna till Politico.

Att Biden mörkade beslutet in i det sista var enligt New York Times källor ingen slump. Det gav honom möjligheten att hoppa av på sina egna villkor och undvika de läckor och öppna bråk som präglat hans återvalskampanj de senaste veckorna.

Enligt tidningens politikreporter Maggie Haberman följde agerandet också ett välkänt mönster hos presidenten.

”Folk som känner Biden väl poängterar alltid att han är långsam på att ta beslut och att ingen verkligen vet vad han gör förrän han plötsligt bestämmer sig och då vet alla”, skriver hon på X.

Vita huset.