Två dömda för dråp

Publicerad 2014-06-10

GÄVLE. 33-åringen sköt först med pistol mot sin gamla kompis.

Då dödades han med 43 knivhugg.

Vem som utdelade de dödande huggen har inte gått att slå fast – men i dag dömdes två män, 22 och 27 år gamla, av Hudiksvalls tingsrätt för att tillsammans och i samråd ha dödat 33-åringen.

Männen döms till nio år och sex månader respektive åtta år och sex månaders fängelse för dråp.

Åklagaren Christer Sammens hade yrkat på 15-16 års fängelse för mord.

22-åringen får det längsta straffet då han även döms för grov misshandel efter att vid ett tidigare tillfälle i Söderhamn ha skjutit en annan person i skinkan.

Tingsrätten anser att det är ställt utom rimligt tvivel att de dödat 33-åringen tillsammans men konstaterar samtidigt att det inte går att utreda vem som gjort vad.

Rätten anser dock att båda har brukat kniv mot 33-åringen och haft uppsåt att döda.

Gamla vänner

Detta märkliga fall inträffade vid Björktjäratjärn i Bollnäs 12 december förra året.

22-åringen och den dödade 33-åringen var gamla kompisar. De hade bestämt träff vid tjärnen för att reda ut en skuld på ett par tusen kronor. Till mötet tog 22 åringen en 27-årig bekant med sig. Båda bar skottsäkra västar. 33-åringen ska enligt utredningen först ha skjutit med pistol och träffat 22 åringen.

När polisen anlände till platsen levde 33 åringen. Men då skottlossning skett ville man först säkra platsen. När ambulanspersonalen fick komma fram var 33-åringen död. Han hade 43 hugg-och skärskador av kniv.

Skottskadad i benet

På platsen kunde de två männen – som för övrigt själva slog larm – gripas. 22-åringen hade skottskadats i ett ben av 33-åringen  och 27-åringen hävdade att han huggit 33-åringen  med kniv  två gånger i nödvärn. Vem som orsakat de andra 41 knivskadorna har inte kunna fastställas.

22-åringen påstår att han inte deltog i misshandeln alls efter att inledningsvis ha blivit skottskadad. Han har istället påstått att det funnits ytterligare en person på plats.

Något som tingsrätten uppenbarligen inte trott på.