Västsverige drabbat av översvämningar

Uppdaterad 2014-10-26 | Publicerad 2014-10-25

Avstängda vägar, stopp i tågtrafiken och mängder av vattenfyllda källare.

Regnvädret på Västkusten har fått stora konsekvenser.

– Det har nog slagit värst här i norra Bohuslän, säger Bernt Eriksson, regionschef för räddningstjänsten.

Nu tvingas boende vid ån Skee evakuera sina hem.

Under natten började regnet över Västsverige ställa till riktigt stora problem. I områden i Bohuslän har det fallit hela 90 millimeter regn fallit under senaste dygnet.

Från ungefär klockan två i går natt har räddningstjänstens personal i Bohuslän varit ute på larm om översvämmade källare samtidigt som den fått undsätta bilister som kört fast i vattenmassor.

– Vi har fortfarande ett ganska ansträngt läge. Det har nog slagit värst här i norra Bohuslän, sa Bernt Eriksson, regionschef för räddningstjänsten i norra Bohuslän, under förmiddagen.

”Står i en sjö”

Allra värst drabbade är, enligt honom, Tanums och Strömstads kommuner.

– Industrin i Tanum, som heter Tanumsfönster, står i en sjö just nu och det är stora problem med att hålla undan vatten som tränger in, sa Bernt Eriksson på lördagsförmiddagen.

Samma problem har också drabbat Nordby shoppingcenter norr om Strömstad.

Enligt Trafikverket har flera vägar i Västra Götalands län svämmats över, bland annat E6 på några ställen. Trafikverket uppdaterar informationen kontinuerligt.

De höga vattennivåerna stoppar också all tågtrafik mellan Tanum och Strömstad och enligt TT fick räddningstjänsten evakuera tio personer från ett tåg som tvingats stanna på sträckan efter att banvallen översvämmats. Också tågtrafiken på sträckan Göteborg-Uddevalla-Strömstad drabbas av inställda tåg och förseningar, uppger Trafikverket.

Klass 2-varnar för höga flöden

Det är andra gången på kort tid som Bohuslän drabbas av mycket regn och SMHI har utfärdat flera klass 2-varningar för mycket höga flöden i Bohuslän, Göteborg, inre Dalsland och Värmlands län.

Enligt TT har flera personer som bor kring ån i Skee utanför Strömstad fått evakueras från sina bostäder. I området är flera vägar helt avstängda och dessutom finns en gammal stenbro över Vättlandsån som räddningstjänsten befarar att kan komma att svepas med av vattenmassorna.

Lars Bjurström, insatsledare vid Räddningstjänsten Mitt Bohuslän, säger att vattendragen är det stora problemet.

– Det var ungefär samma för en vecka sedan så det var så mycket vatten där redan. Vårt problem är bäckar och åar i dalgångar. Det är så fullt i vatten att de breddar där och vi kommer inte iväg med vattnet, så det kommer tillbaka. Vi är beroende av att det sjunker undan, säger han.

Ska regna hela helgen

Också Göteborg är översvämningsdrabbat, främst Lindometrakten enligt TT. Flera huskällare har svämmat över och vattenståndet i flera åar är högt.

Det värsta regnandet är över, men enligt SMHI väntas det regna i de drabbade områden under hela helgen.

– De största mängderna har väl kommit, men både i dag och under morgondagen är det viss risk för mindre mängder regn. Men eftersom marken är så mätt klarar den väl inte av så mycket mer, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Hon berättar att hydrologerna under lördagsförmiddagen utökat klass 2-varningen till att även gälla söder om Göteborg och att en klass 1-varning också utfärdas för Värmland.

– Där har det också passerat en hel del regn och det väntas mer i morgon.

ANNONS