JO tar upp Sture Bergwalls anmälan om inlåsning

Publicerad 2014-10-27

Sture Bergwall pekades ut som amfetaminist och låstes in mot sin vilja en vecka i september.

Nu har JO inlett en utredning.

- Det var väntat, säger Bergwalls ombud Anwar Osman.

Den tidigare seriemordsdömde men numera helt friade Sture Bergwall står i dag under öppen rättspsykiatrisk vård, och måste regelbundet lämna urinprov.

När han lämnade urinprov på Östersunds psykiatriska klinik den 3 september visade det på förekomst av amfetamin vid så kallad screening. Han lämnade ytterligare två prover som var negativa.

Ändå hölls Bergwall kvar mot sin vilja på kliniken i en vecka. Då anlände det slutgiltiga resultatet av det första testet, som visade att Bergwall inte hade använt amfetamin.

Enligt en JO-anmälan av frihetsberövandet den 6 oktober konstaterar sjukhuskemisten Kristina Larsson vid Östersunds sjukhus att "ett positivt screeningresultat är inte positivt  i förhållande till patienten förrän det är verifierat positivt".

Justitieombudsmannen har nu inlett en utredning av ärendet:

- Vi har skickat äredet för yttrande till landstingen i Dalarna och Jämtland, säger JO-handläggaren Beatrice Blylod.

Sture Bergwalls ombud, jur kand Anwar Osman vid advokatbyrån Fria Advokater. säger:

- Det var väntat att JO skulle inleda en utredning. Det är ett allvarligt övergrepp som har skett. De har mot hans vilja hållit kvar honom.

Vad har han sagt till dig om inlåsningen?

- Att det var förfärligt. Han var bestört. Det är allvarligt att de inte har en metod som är tillförlitlig, att han ska behöva vara inlåst på det här sättet.

Vad förväntar du dig för beslut från JO?

- Att det kommer kritik mot sjukvården, säger Anwar Osman.