Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Var tredje dömd för brott

Publicerad 2014-05-27

Nazistiska Svenskarnas parti ställer upp i kommunalvalet på 35 orter, i sex landstingsval och i riksdagsvalet.

Nu avslöjar Ekot att var tredje kandidat är dömd för brott.

Kandidaterna är även överrepresenterade när det gäller skulder hos Kronofogden.

Brotten går i många fall att koppla till partimedlemmarnas politiska engemang. Flera av kandidaterna är till exempel dömda för hets mot folkgrupp, visar Sveriges Radios Ekots granskning.

–  De vill ju framstå som ett seriöst partipolitiskt alternativ i kommunval och i riksdagsval också. Men vi bedömer att det finns tillräckligt många individer inom Svenskarnas parti, som fortfarande förespråkar och använder brott för att nå sina politiska mål, säger Ahn-Za Hagström, chefsanalytiker hos Säkerhetspolisen, Säpo till Ekot.

Partiledaren tidigare dömd

Partiledaren själv, Stefan Jacobsson, fälldes 2005 för våldsamt upplopp efter att ha attackerat en demonstration och dömdes till två månaders fängelse.

Av de 50 kandidater som står på partiets listor inför höstens val är en tredjedel, 16 personer, dömda för olika brott. Stefan Jacobsson säger till Ekot att de undersökt kandidaternas tidigare brottslighet och övervägt om det skulle innebära något problem för deras kandidatur. Trots det har personer som passerat kontrollen dömts för misshandeln, brott mot knivlagen och hets mot folkgrupp.

Vad det gäller hets mot folkgrupp ser inte Stefan Jacobsson något problem med att så många som fyra av partiets kandidater är dömda för just det.

– Hela lagen om hets mot folkgrupp är en inskränkning av yttrandefriheten och det är inte en lag som jag ställer mig bakom utan snarare är det en lag som jag skulle se ska avskaffas, säger han till Ekot.

Skulder hos kronofogden

Kandidaterna har även haft problem med att betala sina räkningar. Tio kandidater har skulder hos Kronofogden och tolv personer har fått betalningsanmärkningar de senaste tre åren.

Även här finns Stefan Jacobsson med då partiledaren har elva betalningsanmärkningar för obetalda räkningar från de senaste tre åren.