Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Två tvillingpar dog i elden när mamma shoppade

Uppdaterad 00.23 | Publicerad 00.17

Deveca Rose, 30, lämnade sina fyra barn för att gå och shoppa.

Brandmännen hittade de två tvillingparen ihopkrupna under sängen i södra London, där de gömde sig från elden.

Mamma Deveca Rose, 30, låste in dem för att gå och shoppa.

Nu döms hon för dråp på sina fyra barn.

– Min värld har vänts upp och ner, säger barnens pappa Dalton Hoath enligt BBC.

Leyton, 3, Logan, 3, Bryson, 4, och Tyson, 4 var chanslösa när elden bröt ut. Dörren var låst från utsidan och de var allt för små för att kunna ta sig ut utan hjälp. I stället gjorde de som så många barn – sökte skydd under sängen och ropade på hjälp.

Övervakningsfilm från rättegången visar de sista bilderna på barnen i livet, tagna samma dag på shoppingcentret Sainsburys. En stressad mamma syns avbryta sina inköp när hon inte kan få kontroll på de livliga barnen, som springer omkring i butiken.

Senare återvänder hon ensam för att återuppta shoppingen. Barnen är då inlåsta i bostaden i södra London utan något vuxet sällskap, och strax därefter tror utredarna att en cigarett eller ett värmeljus startat branden.

Bryson, Kyson, Leyton och Logan dog alla i branden.

Hör rop på hjälp

Enligt åklagaren försöker grannar rädda barnen när de hör deras rop på hjälp.

– En granne sparkade in dörren, men elden hade spridit sig så mycket att det var omöjligt att gå in, säger åklagare Kate Lumdson till rätten.

När Deveca Rose återvänder till bostaden kämpar brandmännen fortfarande med att släcka elden. Då är barnen dödförklarade och transporterade till sjukhus. Dödsorsaken är rökförgiftning.

Redan vid sjukhuset griper polisen Rose samtidigt som hon får dödsbeskedet. Enligt hennes vittnesmål hävdar hon att barnen hade sällskap av en kvinna som heter Jade, men polisen har efter omfattande sökande inte kunnat hitta några bevis på kvinnans existens.

Brandmännen hittade barnen som hade gömt sig under sängen.

Välartade och älskade

Rose ansågs vara deprimerad i samband med dödsbranden, och barnen levde omgivna av skräp och avföring i bostaden.

Utredningen har pågått i tre år sen den tragiska branden i december 2021, och under torsdagen föll domen där Rose anses skyldig till dråp i fyra fall. Straffet meddelas 15 november.

För barnens pappa, som inte lever med mamman, finns ingen tröst trots domen. Han beskriver barnen som ”unga livliga killar” som var ”välartade och älskade”

Samtidigt är han förlåtande mot barnens mamma. Han säger att han inte tror att hon har lämnat barnen med något annat motiv än att köpa dagligvaror.

– Hon var en bra mamma, säger han enligt BBC.

Följ ämnen i artikeln