M-kritik mot asylsiffra: "Det är 15 miljarder för mycket"

Uppdaterad 2014-08-22 | Publicerad 2014-08-21

48 miljarder kronor.

Det är siffran som använts flitigt om hur mycket extra flyktingmottagandet kostar.

Nu möter användandet av siffran kritik från Muf-styrelseledamoten Jacob Lundberg.

– Det handlar i själva verket om 33 miljarder, säger han.

Jacob Lundberg, Muf:s förbundsstyrelse. Foto: Privat. Jacob Lundberg, Muf:s förbundsstyrelse. Foto: Privat.

Migrationsverket har i sin prognos i juli sammanställt förutspådda kostnader för flyktingmottagandet i år och kommande fyra år.

Sammanlagt: 48 miljarder kronor utöver det redan budgeterade beloppet.

"Missvisande"

Siffran har använts flitigt i de senaste dagarnas debatt, efter att statsminister Fredrik Reinfeldt lyfte frågan stort i sitt sommartal i lördags.

Men siffran är missvisande, anser Jacob Lundberg, som sitter i styrelsen för Moderata ungdomförbundet, Muf och är aktiv i Migro, ett nätverk för fri rörlighet.

För det första är det märkligt att addera budgetar för flera år, skriver han på sin blogg.

– Vi är ju vana att diskutera utgifter på årlig basis. Enligt samma resonemang kan man konstatera att statens utgifter för kultur och fritid är 65 miljarder fram till 2018. Helt korrekt men inte en särskilt meningsfull siffra.

Han tar även upp att siffrorna utgår från höstbudgeten.

– I vårbudgeten har regeringen skrivit upp prognosen för flyktingmottagandet redan, säger han till Aftonbladet.

"Lägger lika mycket på husdjur"

Enligt Lundbergs beräkningar blir siffran, om man ser till vårbudgeten, i stället 33 miljarder kronor – det vill säga 15 miljarder mindre än vad som repeterats.

– Det är givetvis viktigt att man lyfter frågan och tar höjd för en utgiftsökning inför budgetförhandlingarna. Men det är samtidigt viktigt att man inte gör problem större än vad de är, säger Jacob Lundberg.

Anledningen till att man velat förstora siffran tror Lundberg har olika orsaker.

— Det kan vara olika vilka bevekelsegrunder man har. Är man journalist eller opinionsbildare vill man ha så stor genomslagskraft som möjligt i den fråga man tar upp. Men jag tror inte att det här är någon särskild strategi. Visst är det här en kostnad, men det rör sig om runt 0,3 procent av BNP – ungefär lika mycket som svenskar lägger på sina husdjur. Det här är något vi i ett av världens rikaste länder har råd med.