Så luras du på färska kräftor
Uppdaterad 2018-08-17 | Publicerad 2012-08-08
’Kan ha legat nedfrysta i flera år’
Kräftorna har frysts ner och legat i flera år – innan de säljs som färska.
Flera anställda hos skaldjursgrossisten ABC Food vittnar om ett systematiskt fusk.
– 80 procent av det som säljs som färskt har varit fryst, säger en person på företaget.
Svenska folket stoppar varje år i sig runt 3 000–4 000 ton kräftor, uppskattar Havs- och vattenmyndigheten.
De flesta köper frysta, men vissa väljer de dyrare färska och nykokta varianterna. Snittpriset för det senare ligger på närmare 400 kronor per kilo.
Flera uppgiftslämnare till Aftonbladet hävdar att så mycket som 80 procent av de färska kräftorna i själva verket har frysts – och kan ha legat så i uppåt tre år innan de tinas och säljs i lag.
”Alla vet om det”
Enligt uppgift är tillvägagångssättet på skaldjursgrossisten ABC Food enligt följande:
Kräftorna fångas, kokas och fryses.
Sedan kokas det upp en ny lag, som de frysta kräftorna läggs ned i för att tina långsamt.
Kräftorna paketeras och säljs med märkningen ”färska” eller ”nykokta”.
– Det är order direkt uppifrån att de ska frysas och sedan ska de tinas upp fint och lugnt så att inte konsumenterna märker något. Alla vet om att det görs fel, ingen tycker att det är bra, men folk är rädda om sina jobb, säger en anställd på ABC Foods.
Kunden luras
Anledningen till fusket är enligt flera personer nära företaget att yrkesfiskarnas säsong är längre än konsumenternas och startar redan i början av juli.
Enligt Livsmedelsverket är tillvägagångssättet mot reglerna.
– Det är ju att lura konsumenten. Är kräftorna upptinade har de varit lagrade i frysen och då är de inte nykokta, säger statsinspektör Pontus Elvingson.
’Känner igen sättet’
Christer Wrisemo, delägare i ABC Food, förnekar att de säljer frysta kräftor som färska – i alla fall inte just nu.
– Jag kan säga att vi någon gång bakåt, jag kommer inte ihåg när, testat och provat med en sådan metod för att se vad resultatet skulle bli. Vi har hamnat i situationer där vi inte kan slänga kräftor.
Vi har fått uppgifter om att man kokar kräftorna, tar upp och styckfryser dem innan de får tina långsamt i en nykokt lag. Sedan säljs de som färska eller nykokta.
– Jag känner igen tillvägagångssättet, då vi försökt lära oss hur kräftorna ter sig om man gör på olika sätt. Men jag har inte alla de grejerna exakt. Vi jobbar i princip bara med levande produkter.
Aftonbladet frågar leverantörerna
Aftonbladet har frågat andra svenska leverantörer som säljer kräftor som färska eller nykokta:
Har ni fryst kräftor och sedan sålt dem som färska?
Sjöboden:
– Nej, det har vi inte. Vi har inget att dölja. Vi åker och samlar upp kräftorna kring Vättern, sedan kokas de i Småland och packas dagen efter i Stockholm. Bäst före-datum är normalt sett tio dagar. Skulle det vara fryst så skulle det stå på förpackningen, säger Bengt Gustafsson, försäljningschef.
AB Salar fisk & skaldjur:
– Nej. Det kan dröja ett par dagar innan de kommer ut i butik, vi kan ha dem levande i kylen, men max fyra dagar, säger Magnus Bergström, på AB Salar fisk och skaldjur.
Smålandskräftan (som säljer färska engelska signalkräftor):
– Nej. Kräftorna kokas, sedan körs de nonstop från England och ett dygn senare är de här. Kräftorna har aldrig varit frysta, säger Joakim Bromander på Smålandskräftan.
Svårt att veta hur gamla de är
Senast den 30 juli i år var Huddinge kommuns livsmedelsinspektörer i ABC Foods lokal för en oanmäld inspektion. En av de tio brister som noterades var att märkningen av kräftorna var bristfällig.
– Det går alltså inte att spåra om livsmedlet har varit fryst eller inte, säger Shahram Shahmardian, miljöingenjör på Huddinge kommun.
Ur protokollet från senaste livsmedelstillsynen:
Iakttagelser och faktiska omständigheter vid inspektionen:
Rutin för förvaring av avfall följs inte. Avfall förvaras på annat ställe (varumottagning) än i avsett utrymme.
Golvförvaring förekommer i ren zon.
Se över rutinen för korskontamination/separering (rena och orena zoner). Orent material förvaras i rena utrymmen med risk för kontamination av livsmedel.
Varuidentifikation saknas delvis i den interna hanteringen/förvaringen av livsmedel.
Oförpackade produkter förvarade utan tillräckligt varuskydd. Risk för kontaminering av kondensvatten i kylrum.
Dokumentation enligt rutin för varumottagning bristfällig.
Dokumentation enligt rutin för nedkylning (kritisk kontrollpunkt) bristfällig.
Dokumentation enligt rutin för förpackningsmaterial (material i kontakt med livsmedel) saknas delvis för bland annat förvaringskärl som används internt inom företaget.
Dokumentation av korrigerande åtgärder saknas delvis med avseende på mottagningskontrollen.
Egenkontrollprogrammet bör revideras och verksamhetsanpassas.