Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Hon vill att kungen tar time out

Publicerad 2011-12-06

Skandalboken från förra året – och nu Aftonbladets avslöjande om att kungen visste om vännernas försök att tysta Markovic.

Nu vill Lena Olsson, v, att frågan om kungens immunitet utreds.

– Man säger säger att alla är lika inför lagen – men så är det absolut inte, säger Olsson.

Lena Olsson, riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

Kungens immunitet regleras i regeringsformen, och innebär att kungen varken kan åtalas för gärningar som utförs privat eller i tjänsten.

Orimligt, tycker Lena Olsson, ledamot i justitieutskottet.

Vill ha utredning

I dag har hon skickat en fråga om kungens immunitet till justitieminister Beatrice Ask.

Olsson föreslår att en utredning görs för att se över immuniteten, och upphäva eller inskränka åtalsförbudet.

– Jag påstår inte att han har begått något brott, men det är klart att med allting som har kommit fram måste man fråga sig om vi kan ha en statschef som vi inte kan åtala för brott? Han har ju en heltäckande immunitet. Diplomater har också immunitet, men dem kan vi åtminstone skicka ut ur landet, säger Lena Olsson.

Lämpligt med time out

Redan i våras, efter alla skriverier om uppgifterna i boken ”Den motvillige monarken”, ville Olsson att en sanningskommission skulle tillsättas för att utreda kungens och hans vänners kontakter med grovt kriminella.

– Om detta skulle vara sant finns det stora risker att kungen skulle kunna bli föremål för utpressning. Då kungen är ordförande i Utrikesnämnden skulle det i så fall kunna vara ett hot mot rikets säkerhet. Mot den bakgrunden vore det lämpligt att kungen tog en time out i Utrikesnämnden och att en sanningskommission tillsattes för att utreda vad som är sant, sa Lena Olsson då.

”En granskning borde välkomnas”

Efter Aftonbladets senaste avslöjanden – bland annat en bandinspelning där kungens barndomsvän Anders Lettström säger att han har informerat kungen om sina försök att tysta Mille Markovic, huvudkällan i boken ”Den motvillige monarken” – aktualiseras frågan igen.

– Jag tycker fortfarande att han borde ta en time out från Utrikesnämnden, säger Olsson.

– Det här är ju inte bra för kungahuset. Ingen borde vara rädd för att granska det här. Är det som kungen säger har han ju ingenting att dölja, men det här rullar ju bara på. En granskning borde välkomnas. Han borde åtminstone ställa upp på någon intervju för att reda ut det här, säger hon.