Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

”Hon slog mig med bananen”

Publicerad 2011-11-19

Kvinna döms för fruktattack mot chauffören Zekerija, 46

Med en halväten banan rusade kvinnan in i bussen.

Nu döms hon för att ha slängt frukten i ögat på chauffören Zekerija Velagic, 46.

– Jag är svag i händerna och tappar lätt saker, säger kvinnan.

Zekerija Velagic, 46, körde som vanligt 166:ans buss mellan Lund och Staffanstorp. Vid S:t Larsområdet stannade han för att släppa av folk. Plötsligt rusade en kvinna med banan in genom den främre dörren.

– Hon gapade och skrek, jag förstod inte ett enda ord. Det enda jag hörde var att jag nästan kört på henne och hennes dotter, säger Zekerija Velagic.

Helt utan förvarning hamnade bananen i Zekerija Velagics vänstra öga, berättar han. Zekerija larmade polisen men valde att köra vidare. Efter en och en halv timme började han känna smärta i ögat. Senare fick han dimsyn och en läkare konstaterade att han hade drabbats av glaskroppsavlossning.

Tänkte sluta köra buss

– Hon slog mig rakt i ansiktet med den halvätna bananen. Jag hade banan över hela mig, på slipsen, skjortan och i ögat. Det kändes kränkande när 30 resenärer såg det hela, säger han och berättar också att han övervägde att sluta köra buss efter händelsen.

Attacken bevittnades av en resenär på första parkett.

– Jag såg inte bananen förrän den flög i väg mot chauffören. Orden tog väl slut och då kastade hon bananen, men jag såg inte var den hamnade, säger vittnet.

Den 46-åriga kvinnan har en helt annan bild av historien. Hon var ute och övningskörde med sin dotter när Zekerijas buss var en hårsmån från att köra rakt in i dem.

Efter att ha panikbromsat rusade hon in i bussen. Hon höll visserligen en halväten banan i handen – men den träffade inte chauffören i ansiktet, hävdar hon:

Skyller på darrningar

– Jag har haft yrsel sedan i mars och darrar i händerna. Eftersom jag är svag i musklerna tappar jag lätt saker. Jag höll i bananen medan jag stod och gestikulerade och plötsligt for den iväg. Men den träffade bussens inredning.

Kvinnan menar att om händelsen hade funnits på en övervakningsfilm skulle den ha bekräftat hennes historia – men det finns ingen.

– Jag känner mig rättslös. Det är orimligt att bananen skulle kunna orsaka en så stor skada. Däremot borde busschaufförerna skärpa sig och inte bara dundra fram med en 14 meter lång buss. Det kunde ha slutat i katastrof.

Tingsrätten i Lund anser att Zekerijas berättelse stöds av vittnet längst fram i bussen. I går dömdes kvinnan att betala totalt 12 300 kronor varav 6 200 är direkt till chauffören.

– Jag kommer att överklaga, säger kvinnan.