Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Jordens temperatur stiger mer än väntat: ”En katastrof”

Publicerad 2012-11-20

Miljöprofessor: ”En katastrof för mänskligheten”

Orkaner i New York, jordbävningar i Sydamerika och tornador i Australien.

På senare tid har vädret onekligen varit på krigsstigen och nu varnar Världsbanken för att jordens medeltemperatur kan öka med fyra grader – redan 2060.

– Då talar vi inte om en framtid som är farlig för mänskligheten, utan om en framtid som är katastrofal för mänskligheten, säger miljöprofessorn Johan Rockström.

I en ny rapport slår Världsbanken larm om att stora delar av världen står inför en katastrof om inte något snabbt görs åt klimatproblemen.

Enligt rapporten kan jordens medeltemperatur öka med fyra grader redan 2060, och värst kommer fattiga och invånare i världens kuststäder troligen att drabbas.

”Mycket, mycket ont om tid”

– Vi kommer aldrig att råda bot på världsfattigdomen om vi inte först hanterar klimatförändringarna. Klimatet är en av de enskilt största utmaningarna för social rättvisa i dag, säger Jim Yong Kim, chef på Världsbanken, till AFP.

I rapporten fastslår man också att temperaturhöjningen troligen kommer att ske – även om man vidtar drastiska åtgärder.

– Det är mycket, mycket ont om tid. Världen måste börja hantera klimatförändringarna mer aggressivt, säger Jim Yong Kim.

Sverige får varmare vintrar

Hur temperaturhöjningen kommer att påverka olika delar av världen är svårt att förutse men enligt Erik Kjellström, klimatforskare på SMHI, kommer det att regna mer i områden med mycket nederbörd och bli torrare i områden som i dag redan lider av vattenbrist.

– Så är det, och i Sverige kommer vi att se en större ökning än det här medelvärdet på fyra grader. Vi kommer nog att se en ökning på närmare sex grader, och ännu mer under vintrarna, säger Erik Kjellström.

Anledningen till att de största skillnaderna kommer att synas under vintern är uppvärmningen kommer att förkorta snösäsongen avsevärt.

– Det är inte så att snön kommer att försvinna helt och hållet, men snögränsen kommer att förflyttas norrut. Och har man inte så mycket snö så kommer man inte ner i de där riktigt kalla temperaturerna, säger Erik Kjellström.

”Verkligen allvarligt”

Och även om det kan låta härligt att få lite mildare vintrar så menar Erik Kjellström att man måste ta den nya rapporten på allvar.

– Det är väldigt allvarligt. Vi har inte haft en så här stor temperaturökning sedan de sista landisarna smälte efter istiden. I Sverige kommer vi att få se ökade flöden i vår älvar och så där men framförallt så kommer det här att drabba de som redan i dag har det svårt. Jag oroar mig särskilt för de områden som redan i dag lider av stor vattenbrist. De kommer att få det ännu värre om temperaturen höjs, säger Erik Kjellström.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon höjde nyligen ett varningens finger med anledning av rapporten, och i ett uttalande sade han att rapporten visar behovet av att världens länder antar ett juridiskt bindande klimatavtal senast 2015.

Sveriges miljöminister Lena Ek (C), tycker också att man måste ta rapporten seriöst och påpekar att klimatförhandlingarna i Doha i december nu blir allt viktigare.

– Det här är allvar. Det innebär att alla regeringar måste ta sitt ansvar. Det kanske blir den svåraste klimatförhandlingen någonsin. Vi ska avsluta den gamla regimen och kliva in i en ny klimatreglering för världen, samtidigt som forskningsrapporterna pekar på att det är dubbelt så svårt, säger hon till TT.