Efter granskningen – Sundling lämnar departementet

Publicerad 2013-04-08

Han hade sju jobb samtidigt och bröt mot statens regelverk.

Nu lämnar SJ:s ordförande Jan Sundling sin tjänst på näringsdepartementet.

– Jag visste inte att jag bröt mot reglerna, säger han till Aftonbladet.

Efter SVT:s avslöjande om att han fick statliga pengar han inte hade rätt till säger Jan Sundling upp sig.

– Efter intervjun med SVT har jag förstått att det fanns en risk att det bröt mot det interna regelverket. Jag fick uppdragen av regeringskansliet så jag utgick ifrån att de visste vad som gällde, säger Jan Sundling.

”Har brustit i rutinerna”

Sammanlagt ska Sundling ha fått betalt för arbete i flera statliga styrelser samtidigt, något som bryter som statens regelverk. Reglerna säger att man inte ska kunna få betalt för arbete i statliga styrelser om man redan är anställd på regeringskansliet.

– Finansdepartementet håller på att kika närmare på det här nu. Ärendet har brustit i rutinerna så man tittar närmare på om fler berörs så det inte händer igen, säger Mychèle Östman, pressekreterare på näringsdepartementet.

En mängd olika uppdrag

Förutom ordförandeskapet i SJ är Sundling också ordförande för Sjöfartsverket, sitter i styrelsen för statliga Vectura, sitter på tre privata styrelseuppdrag samt är, fram tills nu, anställd på halvtid som expert på näringsdepartementet.

Sammanlagt ska det, enligt SVT, handla om ersättningar på 355 000 kronor om året från SJ, 150 000 från Vectura och 59 000 om året från Sjöfartsverket. Utöver det tillkommer privata styrelseuppdrag som ger en kvarts miljon om året samt ett eget konsultbolag med ett överskott på cirka en kvarts miljon.

Är det något du ångrar så här i efterhand?

– Det är svårt att ångra något när man tror att man har gjort rätt och att det var okej. Men jag kan ju inte påverka regelverket och jag vill inte bryta mot reglerna det tycker jag att mitt arbete i SJ är alldeles för viktigt för, därför valde jag att bli entledigad, säger Jan Sundling.

Om Jan Sundling ska behöva betala tillbaka en del av pengarna är ännu oklart.

– Det ska finansdepartementet nu utreda, säger Mychèle Östman.