Trots varningar– matbutikerna informerar inte kunderna

Publicerad 2013-04-11

Smittskyddsinstitutet uppmanar alla att koka köpta bär innan de äts.

Frysta bär kan ge Hepatit A.

Detta varnar Smittskyddsinstitutet och Livsmedelsverket.

Men matjättarna informerar inte sina kunder. 

– Vi avvaktar med det, säger Maria Hillborg, pressinformatör på Ica.

Trots Smittskyddsinstitutet och Livsmedelsverkets varningar väljer Ica och Coop att avstå från att informera sina kunder i frysdiskarna.

– Nu avvaktar vi. Ännu är ju inte smittkällan klarlagd så vi kommer inte att gå ut och skylta eller informera i butikerna, säger Maria Hillborg, Ica.

Icas huvudkontor har upplyst butikerna internt om informationen de fått från Livsmedelsverket. Men mer än så blir det inte i nuläget. Detta trots att antalet fall där svenskar har fått Hepatit A har ökat dramatiskt.

”Borde varna kunderna”

– Jag gick förbi frysdisken i dag men hade ju läst nyheterna i mobilen så jag tänkte ”nej, det blir inga frysta bär i dag”, säger Ronja Wanselius.

Hon och hennes svärfar, Kurt Österholm, kommer ut från en Ica-butik utanför Stockholm där de precis har handlat.

– Jag tycker att de i alla fall borde varna sina kunder om risken för att bli sjuk finns, menar hon.

Och hon är inte ensam om att vara orolig.

– Jag visste inte ens om att det fanns en risk att man skulle kunna bli sjuk, säger Tina Holstad, även hon kommer ut från matbutiken.

Nästan dagligen äter hon frysta bär.

– Men i morgon blir det nog färska, säger hon.

Bevattningsprocess kan vara orsak

Vilka märken eller producenter bären kommer ifrån har ännu inte klarlagts.

– Vi vet inte om det rör sig om importerade eller svenska bär. Vi vet inte ens vilken typ av bär det handlar om, förutom att den starkaste kopplingen finns till jordgubbar, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på smittskyddsinstitutet.

Enligt honom ska det handla om bär som troligtvis fått viruset under bevattningsprocessen. Ett virus som man enkelt kan slippa genom att koka bären i någon minut.

Kommer ni att informera kunder om att de ska koka bären med skyltar eller lappar?

– Det kommer vi inte att göra i dagsläget. Man vet ju inte källan, det är en misstanke. Skulle det ändra sig hjälper vi gärna till, säger Christine Kullgren, pressansvarig på Coop.

Även om information i butiken är ett enkelt sätt att undvika smittan?

– I första läget har vi valt att informera vår personal, sen får vi bevaka det här, säger Christine Kullgren.

På väg ut ur en av Stockholms matbutiker kommer pensionärerna Hans och Gullan Moberg.

– Butikerna vill ju sälja så mycket som möjligt. Så det är ju inte så konstigt att de inte vill berätta att något är dåligt, menar Hans Moberg.