Kurviga glas gör dig fullare än raka

Publicerad 2012-09-01

Slinker ölen ner lite för fort?

Det kan bero på vilken form glaset har, visar ny forskning.

Ett rakt glas får dig att dricka ölen sextio procent långsammare än ett kurvigt.

Om du dricker lite för mycket öl under en utekväll kan det finnas andra anledningar än att du bara är väldigt törstig.

Forskare på universitetet i Bristol i Storbritannien har kommit fram till att raka glas får dig att dricka mindre, skriver Sydsvenskan.

Psykologi bakom

Psykologiska effekter får till stor del öldrickare att dricka sextio procent långsammare i ett rakt glas jämfört med i ett kurvigt.

Forskarna tror nämligen att de som dricker alkohol omedvetet håller koll på hur mycket de dricker eftersom de vet att det är dåligt för hälsan, skriver Sydsvenskan.

Och eftersom den största mängden öl finns ovanför mitten av det kurviga glaset dricker man därför fortare ur ett sådant, menar forskarna.

Gäller bara alkohol

När öldrickarna i studie startade med ett halvfullt glas hade nämligen inte glasets form någon betydelse för hur fort ölen dracks upp.

Forskarna kom också fram till att resultatet bara gäller när det serveras alkohol i glasen. Försökspersoner som fick läsk drack lika fort oavsett formen på glaset.

De brittiska forskarna skriver i en artikel i tidskriften PLoS One att upptäckten kan användas för att få folk att dricka mindre, något som skulle kunna spara samhället både pengar och liv.