FBI leder utredningen – ännu ingen misstänkt

Publicerad 2013-04-16

Varken polis eller FBI har ännu någon misstänkt för bombådet i Boston som tog tre liv och skadade 144 personer – flera mycket allvarligt.

– Vi vet fortfarande inte vem som gjorde det eller varför. Vi kommer att gå till botten med det här, säger Barack Obama i ett uttalande, uppger ABC news.

FBI leder nu utredningen av bombådet och flera olika organ medverkar i jakten på personen, eller personerna, som utfört gärningen. Myndighetstjänstemän säger att man vet väldigt lite i nuläget, rapporterar CNN.

– Det här kommer att utredas med federala, statliga och lokala insatser, sa Richard Deslauriers, specialagent ansvarig för FBI:s Boston-division vid en presskonferens på måndagskvällen

Genomfört husrannsakan

Polisen i Massachusetts ska enligt ABC news sent måndag kväll genomfört en husrannsakan i en lägenhet i förorten Revere. Även räddningstjänst ska ha varit på plats för att assistera polisen i sökandet efter en person. Polisen ska ha bekräftat att en husrannsakningsorder utfärdats relaterat till utredningen.

Letar svartklädd man med ryggsäck

Utredare ska enligt CNN leta efter en man med svart ryggsäck och svart tröja. Han försökte ta sig in på ett avstängt område ungefär fem minuter före den första explosionen. Enligt källor till CBS news har polisen beslagtagit övervakningskameror från platsen, där en man med två ryggsäckar ska synas strax innan bomberna exploderade. Alla ryggsäckar och väskor som blivit kvar på platsen när folk flytt genomsöks nu av polis.

Det ska inte finnas några misstänka personer i förvar men många under förhör enligt Ed Davis, poliskommissarie i Boston, uppger CNN.

Enligt Boston globe ska en skadad person ha förhörts på ett sjukhus i staden. Mannen ska ha blivit infångad av en åskådare när han sågs springa från platsen nära explosionen. Han ska själv ha sagt att han bara sprang för att han var rädd.

"Två odetonerade bomber hittade"

En odetonerad bomb har hittats vid ett hotell i närheten av bombningsområdet och en annan har hittats vid en i nuläget hemlig plats. Bomberna har desarmerats och kan nu användas för att få fram information som exempelvis fingeravtryck, uppgav CNN på tisdagsmorgonen svensk tid. Men senare dementerade Massachusetts guvernör Deval Patrick uppgifterna – inga andra bomber ska ha påträffats kring maraton-sträckan.

Några kilometer från platsen, vid John F Kennedy-biblioteket har även en brand brutit ut. Polisen vet inte om det är relaterat till bombningarna.

De två bomberna smällde med ungefär tio sekunders mellanrum ungefär fyra timmar in i loppet. Enligt ABC news kan attacken ha varit planerad för maximalt blodbad, eftersom bomberna detonerade vid en tidpunkt då tusentals amatörer fortfarande springer och väntas in av nära och kära vid mållinjen.

Möjligt terroristbrott

FBI efterfrågar nu på sin hemsida allmänhetens hjälp med tips och information kring bombdådet, och skriver att "ingen upplysning är för liten."

FBI granskar också videor från övervakningskameror och spårar samtal från hela det aktuella området vid tidpunkten.

Federala myndigheter klassificerar brottet som en terroristattack. Kongressmedlemmar ska ha sagt att det var liten eller ingen tvekan om att det är terrorism det handlar om.

– Vi vet bara inte om det är utländskt eller inhemskt, säger Michael McCaul, vid USA:s inrikessäkerhetsdepartement.