Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Han lät Ann-Charlotte förblöda på köksgolvet

Uppdaterad 2011-09-23 | Publicerad 2011-08-14

”Lottas” syster: ”Jag förstår inte att han släpptes ut ur fängelset”

KNIVHÖGGS TILL DÖDS  Ann-Charlotte Lindström mördades i sitt hem i Norrköping för 18 år sedan. Nu har hennes mördare och före detta pojkvän gripits och häktats, misstänkt för att ha våldtagit en 12-årig flicka.

För 18 år sedan lät 41-åringen sin ex-flickvän Ann-Charlotte Lindström, 21, förblöda på köksgolvet.

För ett halvår sedan frigavs mannen från sitt livstidsstraff.

Nu misstänks han ha våldtagit en 12-årig flicka.

– Jag förstår inte att han släpptes ut ur fängelset. Jag visste att han skulle ge sig på någon, säger Ann-Charlottes storasyster Jessika.

41-åringen 41-åringen när han häktades första gången för grov våldtäkt mot en 12-årig flicka. Då gömde han sig bakom en gul filt.

Den 12-åriga flickan var på väg hem till en kamrat på S:t Eriksplan i centrala Stockholm klockan 20 den 15 juli, när hon plötsligt överfölls och drogs in i en trappuppgång av en främmande man. Han förgrep sig på henne och försvann sedan från trapphuset.

I augusti greps en 41-årig man och i går häktades han, på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt mot barn.

Emot frisläppning

Mannen har tillbringat större delen av sitt vuxna liv i fängelse. Han dömdes 1993 för att ha misshandlat och knivmördat sin ex-flickvän Ann-Charlotte Lindström i hennes hem i Norrköping.

– Jag blir inte förvånad när jag hör att han misstänks för nya brott. Jag har varit emot hans permissioner och helt emot att han skulle släppas från fängelset. Det är fruktansvärt att en 12-årig liten flicka nu är drabbad, säger Ann-Charlottes storasyster Jessika.

Tiden efter mordet har varit svår och jobbig för den mördade kvinnans familj. Hennes son var bara 4 år när mamman rycktes bort.

”Dödade iskallt”

Mannen levde tillsammans med Ann-Charlotte, eller Lotta som hon kallades, i två år på 90-talet men det sista året försökte hon gå ifrån honom.

– Han slog henne hela tiden, en gång kastade han henne i Motala ström. Hon sa till mig att jag skulle ta hand om hennes son om hon skulle mördas.

Natten till 19 augusti 1993 följde den då 23-årige mannen med Ann-Charlotte Lindström hem till hennes lägenhet i Norrköping.

Påverkad av Rohypnol och alkohol började han misshandla henne. Grannar hörde hennes rop på hjälp och ringde polisen, men när de kom dit var det tyst i lägenheten och de vände tillbaka till stationen utan att gå in.

– Han stod och rökte på balkongen när polisen knackade på. Sedan gick han in och satte kniven

i syrran. Hon låg där och förblödde. Helt iskallt dödade han henne.

Enligt rättsläkaren tog det två timmar för Ann-Charlotte Lindström att förblöda. Men mannen struntade i hennes vädjan om hjälp och lade sig och sov.

Släpptes i december

Blodspåren visar att hon tog sig runt i lägenheten och förgäves försökte resa sig.

Han dömdes till livstids fängelse för mordet på Ann-Charlotte. Han erkände grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Under fängelseåren har 41-åringen genomgått flera olika behandlingsprogram, bland annat för att få hjälp att ta sig ur sitt långvariga missbruk.

Samtidigt har han under sin strafftid rapporterats för misskötsamhet 61 gånger. Han har uppträtt hotfullt mot personal och testat positivt för narkotika.

41-åringen har även dömts för narkotikabrott under tiden i fängelse.

Trots det ansåg Rättsmedicinalverket vid en bedömning att risken att han skulle återfalla i allvarlig brottslighet var låg om han släpptes ut.

Förnekar brott

En läkare påpekade dock att absolut drogfrihet är ett måste.

2009 ansökte 41-åringen om tidsbestämt straff vid Örebro tingsrätt.

Han sa då att han tänker på mordet varje dag och att det han gjort kommer att följa honom varje dag.

Örebro tingsrätt omvandlade livstidsdomen till ett tidsbestämt straff och 41-åringen frigavs i december förra året.

Men bara några veckor efter frigivningen åtalades mannen för narkotikabrott och brott mot knivlagen.

Och i augusti greps han misstänkt för grov våldtäkt mot barn.

41-åringen förnekar våldtäkten mot den 12-åriga flickan.