Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Dagen före blodbadet

Publicerad 2011-08-02

24 timmar senare är minst åtta ihjälskjutna

OSLO. På bilden ses hundratals leende ungdomar samlade i sommarsolen, ivrigt lyssnande på ett tal.

24 timmar senare är minst åtta av dem döda.

Ön Utøya är förvandlad till ett blodbad.

Jonas Gahr Støre.

Det är torsdagen den 21 juli.

Solen steker över Utøya och 560 ungdomar från Norska Arbeiderpartiets ungdomsförbund, AUF, är på läger på ön, belägen några mil utanför Oslo.

En bild tas över folkmassan när de lyssnar på ett tal av Norges utrikesminister Jonas Gahr Støre. Ungdomarna ler och kisar mot solen.

Det är dagen före blodbadet.

Dagen innan Anders Behring Breivik publicerar sitt 1 544 sidor långa manifest, detonerar en bomb i hjärtat av Oslo som dödar åtta, och tar sig ut till Utøya med ett automatvapen.

Jagas – i 80 minuter

I folkmassan sitter bland andra Birgitte Smetbak, 15, som älskar att sjunga, 17-årige Sondre Dale som spelar i tre rockband. Och Henrik Pedersen, 27, som är mycket omtyckt inom AUF.

Dagen efter, den 22 juli, kommer de och många fler att dö när Anders Behring Breivik, 32, anländer till ön och genomför sin massaker.

69 personer dör.

Minst åtta av dem som syns på bilden omkommer. Ytterligare några skadas när de desperat försöker fly från Anders Behring Breivik, som jagar dem över den lilla ön i drygt 80 minuter innan han kan gripas av polis.

”Det sista vi hörde”

Ett av offren, Sverre Flåte Bjørkavåg, 28, sittande långt bak i folkmassan, hann tala med sin pappa strax före skottlossningen.

Pappan ringde honom efter att bomben detonerat i Oslo.

– Vi sa åt honom att ta hand om sig. Han sa att folk var på väg från Oslo för att se till dem och att vi inte skulle oroa oss. Det var det sista vi hörde från honom, säger pappa Bjarte Bjørkavåg till Sunnmørsposten.