Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Donald Rumsfeld åtalas för tortyr

Publicerad 2011-08-09

Åtalas USA:s förre försvarsminister, Donald Rumsfeld, åtalas för tortyr.

Donald Rumsfeld åtalas som ansvarig för tortyr.

Två amerikanska män hävdar att den forne försvarsministern är ansvarig för deras 97 skräckdygn i Irak.

Torterad? I en intervju med det amerikanska nyhetsprogrammet ”Countdown” berättar den amerikanske medborgaren Donald Vance hur han torterats av sina landsmän i Irak.

Två amerikanska män har rätt att gå vidare med ett civilrättsligt åtal mot USA:s förre försvarsminister, Donald Rumsfeld. Det beslutade en appellationsdomstol i Chicago i går.

Greps 2006

Männen, Donald Vance och Nathan Ertel, jobbade för en privat säkerhetsfirma, Shield Group Security, i Irak när de 2006 anmälde företaget för misstänkt korruption till amerikanska myndigheter. De greps då av amerikansk militär och skickades till Camp Cropper.

Gick in i väggar

I vittnesmål uppger de båda männen att de under de här förhören – som pågick i 97 dagar – blivit torterade.

I en intervju med det amerikanska nyhetsprogrammet ”Countdown” berättar Donald Vance mer i detalj vad de utsatts för.

Enligt den forne marinsoldaten ska han och kollegan ha bakbundits, tillbringat 20 timmar om dagen i en liten cell med mycket starka lampor som aldrig släcktes och musik som Nine Inch Nails, AC/DC, Queen och Pantera som spelades på hög volym hela tiden. De fick inga kuddar, inga filtar och hade bara en fängelseoverall de fick ha på sig, säger han. När de inte var inlåsta förhördes de, eller leddes rakt in i väggar med förbundna ögon.

”Rätt beslut”

Vance och Ertel anser i sin anmälan att Rumsfeld, i egenskap av försvarsminister, är personligen ansvarig.

– Det står klart att han var mycket inblandad i amerikansk militärs användande av tortyr runt om i världen, säger Donald Vance.

En tes som domaren alltså ger dem rätt att testa i domstol.

– Det var inte ett enkelt beslut av domstolen, men det var rätt beslut och ett modigt sådant, säger männens advokat, Mike Kanovitz, till AP.

Sågar beslutet

Donald Rumsfeld själv vill inte kommentera beslutet, men hans advokat David Rivkin sågar domarens beslut.

”Att låta en domare sitta halvvägs runt jorden och ifrågasätta beslt av väpnade strykor är inte ett bra sätt att sköta ett krig” skriver han i ett pressmeddelande.