Här är vinterns hetaste dofter

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-12

”Satsa på det lyxiga i jul”

Satsa på lyxiga dofter med exklusiva kartonger. Det är ett av tipsen som Åhlens ger när du ska handla parfymer i jul.

– Men håll dig borta från billiga kopior och ta tillfället i akt och köp en genuint bra doft, säger Anna Austin på företaget.

Parfymen är en klassiker under julgranen. Men smaken är delad och utbudet bara växer och växer. Anna Austin på Åhlens tycker att man ska ta hjälp av säljarnas expertis vid köp av doft.

– De handlar ju om vem du köper till. Vissa vill ha lite lyxigare medan andra föredrar sportigare varianter. Vill man slå på stort kan man köpa flera olika parfymer till samma person. Svenskar är sämst i Europa på att använda parfymer. Det är fantastiskt att kunna använda en parfym till vardags och en annan när det är fest, säger hon.

Är det någon parfym man inte ska använda i jul?

– Jag rekommenderar i stort sett alla parfymer hos oss, alla har ju inte samma smak. Men håll dig borta från billiga kopior och ta tillfället i akt och unna dig en riktigt fin doft i jul.

Elena de León är Assistant buyer på Åhlens. Hon tycker att butikens topplistor är ett bra verktyg för att hitta rätt doft.

”Kan inte bli fel”

– De ger en indikation om vad som säljer bra generellt. Vissa klassiska dofter anser jag själv inte kan bli fel. Att få en vackert inslagen Chanel-doft är alltid uppskattat eftersom man kanske inte unnar sig själv denna lyx till vardags, säger hon och fortsätter:

– Spontant tror jag att det alltid är uppskattat att få en doft som gåva. Man kan ju alltid fråga hur det kommer sig att valet föll just på den valda doften? Minst lika spännande att veta är: hur tänkte du? Som köpare försöker man nog hitta mottagarens karakteristiska drag och med detta som utgångspunkt kan man börja botanisera i dofthyllan.

Jonas Blomquist/Minimedia

Följ ämnen i artikeln