”Drömmen är att inte behöva läsa om någon mer våldtäkt”
Uppdaterad 2020-06-30 | Publicerad 2020-05-21
Det var ett socialt nätverk som startade i frustration. Efter flera våldtäkter i Uppsala förra sommaren fick Neda Ameli nog och grundade Uppsala Gäris. Facebookinitiativet har nu 22 000 medlemmar som består av kvinnor i alla åldrar. Och grundaren tror att gruppen har gjort stor skillnad för kvinnors trygghet i staden.
– Men det hade varit skönt om Uppsala Gäris inte behövdes alls, säger Neda Ameli.
Efter tre uppmärksammade våldtäktsfall under sommaren 2019 bestämde Neda Ameli sig för att försöka sätta stopp för otryggheten.
– Det är helt sjukt att man ska vara rädd för att gå hemifrån i sin egen stad, säger 30-åringen, som till vardags jobbar som programledare på P4 Gävleborg.
Tillsammans med flera andra startade hon Uppsala Gäris, ett forum som ville öka kvinnors säkerheten i staden. Gruppen växte snabbt till tusentals medemmar. Här har medlemmarna kunnat dela med sig av sådant de varit oroliga för i det offentliga rummet. Ett forum där man snabbt kunnat larma, varna och stötta. Nyligen, när det förekom flera fall av serietafsare i Uppsala varnades det tidigt i gruppen för att ofredanden ägde rum i Stadsskogen.
Tjejer ser efter varandra mer
Efter ett år av Uppsala Gäris är Neda Ameli överväldigad.
– Det blev snabbt en stor gemenskap också. Jag tror att det här var första gången ett forum för kvinnor i Uppsala fick trovärdighet. Både 12-åriga tjejer och 80-damer har velat prata med mig om gruppen och vad den betytt för dem.
Neda tror också att gruppen har varit viktig för studenter och andra som är nya i Uppsala och kanske inte har hunnit bygga trygga sociala nätverk.
– Uppsala kan vara ganska hårt att komma in i om man inte är född här. Den barriären har fått komma ner. Via gruppen hjälper man varandra att komma hem från nattklubben, man är mer uppmärksam kring varandras trygghet, säger hon och fortsätter:
– Nu har man ett öga öppet på ett nytt sätt? I Sverige är vi ju mycket så; mind your own business, jag tror att det har försvunnit lite tack vare Uppsala Gäris. Man har fått det förtroendet för varandra.
”Ska det vara så svårt att respektera varandra?”
Neda Ameli, är själv född i Uppsala. Hon säger att hon identifierar sig med åsnan i Shrek (”jag pratar så mycket”) och berättar att hon längtar efter ett torp efter sin medverkan i Farmen 2019.
– Jag älskar att gå runt i Uppsala Högar, vandra runt i Gamla Uppsala. Nu under corona har det varit mycket såhär: vilket naturreservat ska vi gå till idag?
Men den största delen av hennes privata tid går åt Gäris-gruppen.
– Jag tror verkligen att den här gruppen fick osäkerheten att lägga sig lite. Nu finns det en motståndskraft. Och det är mäktigt att få göra något för staden jag är född i. Det är så kul att se att det har gett så mycket.
Vad hoppas du på för Uppsala Gäris framöver?
– Jag hoppas att kvinnor ska sluta vara utsatta, sluta vara slutshamade, det är så sjukt att det här fortfarande lever vidare. Jag förstår inte varför det ska vara så himla svårt att respektera varandra?
– Jag hoppas också att gruppen kommer att fortsätta ge till medlemmarna. Hoppas att någon hittar en kompis, eller att någon hittar ett boende. Att det underlättar tjejers vardag i Uppsala. Och ska jag drömma stort så hade det egentligen varit skönt att inte behöva den här gruppen alls. Drömmer om att inte behöva läsa om någon våldtäkt mer. Det hade varit idealet. Men den behövs. Hoppas att tjejerna kommer att fortsätta hålla varandra om ryggen.