Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Glädjebeskedet för Region Uppsala: ”Väldigt uppskattade”

Publicerad 2020-04-09

Glädjande nyheter för Region Uppsala som har hittat en leverantör av de hett eftertraktade plastvisiren.

Bristen på skyddsutrustning är stor i hela landet, och Uppsala är inget undantag.

Men nu kan det mest akuta läget vara över. I alla fall för Region Uppsala – tack vare ett företag från Bålsta.

– De har ställt om sin produktion och gör visir som är väldigt uppskattade av personalen, säger Björn Kardell, chef för serviceavdelningen på Region Uppsala.

Det råder akut brist på skyddsutrustning i hela världen med anledning av coronapandemin. Men på Akademiska sjukhuset kan nu problemet vara löst. I alla fall när det gäller plastvisir, och åtminstone för en tid framöver.

– Så länge de kan fortsätta att leverera, och det verkar man kunna göra, så är problemet löst, säger Björn Kardell, chef för serviceavdelningen på Region Uppsala, och fortsätter.

– Det är ett företag i Bålsta som heter Aspaplast som kontaktade oss för ett par veckor sedan. De har ställt om sin produktion och gör visir som är väldigt uppskattade av personalen, många tycker till och med att dessa visir är bättre än de ordinarie engångsvisir som vi brukar köpa in.

Vad innebär den här nya leverantören för Akademiska sjukhuset?
– Det betyder otroligt mycket för hela Region Uppsala. Våra ordinarie leveranser av engångsvisir blev ganska snabbt restnoterade, och på mindre än en vecka så hade vi gjort slut på en årsförbrukning.

Björn Kardell, chef för serviceavdelningen på Region Uppsala.

Problem med oseriösa försäljare

Att hitta bra och seriösa leverantörer har blivit ett stort problem för många regioner och kommuner, däribland Region Uppsala, och bara för några dagar sedan tvingades Region Uppsala skicka tillbaka munskydd som helt enkelt inte höll måttet.

– Det handlade om 100 000 munskydd som inte höll den klass som det stod i de medföljande dokumenten, så dessa fick vi tyvärr skicka tillbaka till leverantören, säger Björn Kardell att det också finns många företag som försöker tjäna pengar på krisen.

– Det är svårt att säga vem som lägger på de extra kostnaderna. Om det är leverantörerna i Kina, fraktbolagen eller företagen här i Sverige som köper in materialet. Men tyvärr finns det en hel del exempel på företag som vill passa på att tjäna pengar på krisen.

Hur känns det?
– Det känns inte alls bra – så klart. Men det finns också seriösa företag som inte gör det här för pengar, och därmed inte lägger på mer än att de själva överlever, som till exempel det här företaget i Bålsta som från början har varit väldigt professionella.

Levererar även till Uppsala kommun

När vi får tag på Anna Seilinger, Vd för Aspaplast, är hon först lite tveksam till att ställa upp på en intervju.

– Det här är någonting som vi gör för att hjälpa vården så att de kan fokusera på att hjälp människor, säger Anna Seilinger som själv valde att kontakta Akademiska sjukhuset.

– Det var för ett par veckor sedan och jag hade precis läst en nyhet om några som gjorde egna visir hemma, och tänkte att ”men, va fasen, det där kan ju vi också göra”. Så jag tog kontakt med Akademiska som tyckte att det lät bra, och någon vecka senare kunde vi leverera en första omgång.

Hur många visir hoppas ni att kunna leverera?
– Hittills har vi levererat 9000 visir, men målsättningen är 130 000 stycken. I dagsläget producerar vi ungefär 3000 om dagen, men då går inte produktionen för fullt, fortsätter Anna Seilinger som också berättar att man levererar till bland andra Uppsala kommun.

– Vi levererar också till Uppsala kommun, och Heby kommun. Vi får också många förfrågningar från både privatpersoner och företag som vill köpa av oss, för att sedan sälja vidare för att att tjäna pengar, och det tycker jag är fruktansvärt. Men vi har bestämt oss för att bara leverera till kommuner och regioner.

De nya engångsvisiren är uppskattade av personalen på bland annat Akademiska sjukhuset.

Bra materialtillgång för Region Uppsala

Förutom visir är Region Uppsala också i stort behov av munskydd, andningsskydd och vätskeresistenta skyddskläder – med lång ärm. Men enligt Björn Kardell, chef för serviceavdelningen på Region Uppsala, har man flera utlovade leveranser på ingång.

– På lite längre sikt ser det faktiskt ganska bra ut. Vi har en del större leveranser som är på väg in. Det mest akuta just nu är att vi ska klara av påskhelgen, och det ser vi ut att klara av.

Uppsala finns med när landets fyra största städer – Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala – går ihop för att hjälpa samtliga kommuner att täcka sina akuta behov av skyddsutrustning och desinfektion. Ett beslut som Björn Kardell tycker är bra.

– Våra inköpare gör redan ett fantastiskt arbete. Men jag tycker att det är väldigt positivt att man också kan centralisera inköpen. På det sättet får man bättre koll på priserna och kan samtidigt sänka priserna när man köper större volymer.