Pojke döms för dödsmisshandeln av 16-årige Lucas

TT

Publicerad 2024-06-13

Lucas Atrak, 16, stod upp för sin kompis. Det slutade i en misshandel som kostade honom livet.

Nu fastställs domen – 10 månaders ungdomsövervakning för grovt vållande till annans död – för en 16-årig pojke.

– Vi är förkrossade, säger Lucas Atraks mamma Åsa Lindström.

Tingsrättens dom överklagades av alla parter. Åklagaren och Lucas Atraks familj ville se pojken, 15 år vid gärningen, dömd för mord. Försvaret ville se honom frikänd för grovt vållande till annans död.

Enligt Svea hovrätt är det styrkt att pojken misshandlade Lucas Atrak med slag och sparkar och utdelade ett dödande slag mot tinningen med skaftet på en kniv.

Pojken anses dock inte ha varit likgiltig inför risken att han skulle dö, och ska därför inte dömas för mord.

– Det handlar om helt oprovocerat våld där man slår ihjäl en annan människa som håller upp händerna i luften och säger förlåt. Det här är ett hån, säger Lucas Atraks mamma Åsa Lindström.

Söker upp med kartfunktion

Dödsmisshandeln sker på Värmdö utanför Stockholm en augustinatt förra året.

Lucas Atrak skickar då ett meddelande på Snapchat till en för honom okänd 15-åring som några veckor tidigare tagit strypgrepp på hans kompis och uppmanar honom att be om ursäkt.

Meddelandet gör 15-åringen så upprörd att han och en 14-årig kompis söker upp Lucas Atrak med hjälp av appens kartfunktion. I misshandeln som följer slår 15-åringen Lucas Atrak i tinningen med skaftet på en kniv.

Slaget orsakar en blödning innanför skallbenet och svullnad i hjärnan. Vännerna som bevittnat misshandeln ringer efter en ambulans som för honom till Karolinska sjukhuset.

Fyller 17

På sjukhuset hinner han fylla 17 år innan han avlider av sina skador efter en månad i koma.

I tingsrätten döms 15-åringen, som alltså hunnit fylla 16 år, för grov misshandel, grovt vållande till annans död och grovt brott mot knivlagen till 10 månaders ungdomsövervakning. En dom som hovrätten nu fastställer.

– Det skickar helt galna signaler till ungdomar som utövar våld att det är så här man värderar ett liv. Lucas får ingen rättvisa. Vi är förkrossade som familj, säger Åsa Lindström.

Den 14-årige pojken var inte straffmyndig vid tiden för händelsen.