Dubbla medborgarskap: Då kan din röst vara olaglig

Uppdaterad 2024-06-14 | Publicerad 2024-06-09

I dagarna är det många européer som går och röstar.

Men för de som har dubbla medborgarskap gäller det att se upp – det är nämligen olagligt att rösta i två länder.

– Vi polisanmäler om vi får kännedom, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten.

Under veckan kommer närmare 360 miljoner medborgare i EU att få chansen att lägga sin röst i EU-valet. Men för de med dubbla medborgarskap gäller det att tänka till en extra gång. Enligt den europeiska valrättsakten är det nämligen inte tillåtet att rösta i båda de länder där man är medborgare.

– Man får bara nyttja sin rätt i ett av länderna och det är upp till en själv att bestämma, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten.

Hur många av de som ska rösta idag som har dubbla medborgarskap har myndigheten ingen uppfattning om, och Nyqvist menar att det är svårt att kontrollera.


Men att rösta i två länder kan alltså vara olagligt. Det är upp till polisen att utreda om någon begått ett brott, säger kanslichefen, men understryker samtidigt att Valmyndigheten polisanmäler om de får veta att någon röstat i två länder.

Men det kan ju vara många som inte vet att det är såhär?

– Det kan jag förstå. Vi informerar om det. Vi har information på webbplatsen och vi får en del frågor om det vid varje val som vi svarar på, säger Nyqvist.

Hon säger också att Valmyndigheten inför EU-valet har vi skickat ut brev till alla EU-medborgare som är folkbokförda i Sverige, vilket är drygt 265 000 personer.

Följ ämnen i artikeln