Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Henrietta, Henrika

Anonyma ukrainare: Så sprängde vi Nord Stream

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2024-08-15 11.17

Gasledningarna Nord Stream 1 och 2 förstördes av explosioner i slutet av september 2022. Arkivbild.

Ukrainska regeringen förnekar inblandning i sabotaget mot Nord Stream-gasledningarna. En ukrainsk grupp har tagit på sig dådet och hävdar att Zelenskyj först godkände planerna – men sedan försökte stoppa dem.

Regeringen kallar uppgifterna ”absolut nonsens”.

Idén till att spränga den för Ryssland så viktiga gasledningen uppger nu en ukrainsk grupp ska ha kläckts när en samling höga ukrainska militärer och affärsmän firade Ukrainas inledande framgångar i kriget i maj 2022.

Drygt fyra månader senare uppges sex personer ha gett sig ut på Östersjön med segelfartyget ”Andromeda” för att placera sprängladdningar på havets botten.

– Jag skrattar alltid när jag läser mediespekulationer om någon stor operation som involverade säkerhetstjänster, ubåtar, drönare och satelliter, säger en ukrainsk officerare till Wall Street Journal.

Sades vara för sent

Den amerikanska tidningen har talat med en rad personer som alla är anonyma i artikeln. De säger sig ha varit delaktiga i sabotaget i slutet av september 2022, eller i planeringen av det. Deras berättelser stämmer överens med kända delar av den polisutredning som sker i Tyskland.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gav enligt flera källor först grönt ljus för dådet, för att sedan ångra sig när planerna röjdes. De uppges ha blivit uppsnappade av nederländsk underrättelsetjänst som i sin tur larmade amerikanska CIA.

Amerikanerna ska ha pressat Zelenskyj att avstå. Den ukrainske presidenten ska ha gett dåvarande arméchef Valerij Zaluzjnyj – som påstås ha haft en ledande roll – order att stoppa planen. Men Zaluzjnyj hävdade att det var för sent.

Ukrainas regering, underrättelsetjänst och de inblandade personerna förnekar uppgifterna.

– Att Ukraina skulle vara inblandat i Nord Stream-explosionerna är absolut nonsens, säger Mychajlo Podoljak, rådgivare till president Zelenskyj, till AFP på torsdagen.

Spår på båten

Tyska utredare identifierade senare ”Andromeda” som gärningspersonernas farkost. Ombord fann de sprängämnen, fingeravtryck och dna.

I onsdags meddelade tyska myndigheter att tre ukrainska medborgare formellt misstänks för inblandning i sabotaget.

Svenska och danska utredningar lades ned i februari i år, med hänvisning till att länderna saknade jurisdiktion.