Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Trump: Domen ska överklagas

TT-AP

Publicerad 2024-05-31

USA:s expresident Donald Trump.

USA:s expresident Donald Trump fortsätter att kritisera rättsprocessen i New York mot honom, efter torsdagens fällande dom.

– När det gäller själva rättegången, så var den mycket orättvis, hävdar han.

Republikanernas trolige presidentkandidat Trump talar vid en pressträff i Trump Tower i New York, bara timmar efter att juryn enats om att fälla honom för samtliga 34 åtalspunkter i rättegången.

Trump upprepar ogrundade påståenden om att landets nuvarande president Joe Biden och justitiedepartementet skulle ha påverkat det så kallade hysch-fallet.

– Allt det här är gjort av Biden och hans folk.

Enligt Trumps beskrivning är domaren Juan Merchan jävig, och han hävdar också falskeligen att vissa av vittnena på hans sida ”bokstavligen korsfästs”.

Domen kommer att överklagas, meddelar expresidenten.

Biden: Det är farligt

Biden kritiserar Trumps uttalanden om rättssystemet.

– Det är farligt, det är oansvarigt, för någon att säga att det var riggat bara för att man inte gillar utfallet, säger presidenten.

Trump har dömts efter att ha beordrat utbetalningar till personer som hotade att gå ut med känslig information om honom i samband med presidentvalskampanjen 2016. Dessa ska senare i brott mot New Yorks lagstiftning ha bokförts som juridiska utgifter.

Efter torsdagens fällande dom uppger hans kampanj att man samlat in 34,8 miljoner dollar, motsvarande drygt 360 miljoner kronor. Donationerna har enligt kampanjen strömmat in efter att domen föll.

Riskerar fängelse

Trump kan få ett villkorligt straff, men riskerar också fängelse i delstatsmålet. Påföljden meddelas den 11 juli.

Donald Trump är den första amerikanska expresidenten som dömts för brott av denna kaliber. Han står även åtalad för ytterligare tre brott. Det är dock inte säkert att de fallen hinner nå rättegång före valet i november.

Trump har säkrat de delegater som krävs för att bli Republikanernas kandidat i höstens presidentval mot demokraten Joe Biden.

Trump var USA:s president mellan 2017 och 2021.