Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Chile stödjer ICJ-mål mot Israel

TT-AFP

Publicerad 2024-06-02

Chiles president Gabriel Boric. Arkivbild.

Chile kommer att stödja Sydafrikas mål i Internationella domstolen i Haag (ICJ) mot Israel. Det uppger presidenten Gabriel Boric.

I ett tal till kongressen på lördagen, lokal tid, fördömde Boric situationen i Gaza – vilken han kallar för en ”katastrofal humanitär situation”.

– Chile kommer att bli en part i och stödja fallet som Sydafrika lade fram mot Israel inför Internationella domstolen i Haag, sade presidenten.

Chile erkände Palestina som stat 2011 och Gabriel Boric har tidigare sagt att kriget i Gaza är oacceptabelt och omotiverat.

Sydafrika har anklagat Israel för brott mot folkmordskonventionen. Israel har starkt avvisat påståendet, och hävdat att kriget i Gaza är ett legitimt försvar mot terrorstämplade Hamas för deras attack mot Israel den 7 oktober i fjol.

ICJ överväger Sydafrikas fall, men har under tiden beordrat Israel att omedelbart stoppa sina krigshandlingar i Rafah i Gaza, dit många palestinier hade flytt.

Beskedet från domstolen tillbakavisades dock av Israel, som via sitt säkerhetsråd och utrikesdepartement kallade det ”ogrundat, skandalöst och motbjudande”.

ICJ i Haag är FN:s högsta domstol och behandlar tvister mellan suveräna stater.

Dess domar och beslut är rättsligt bindande för stater som anslutit sig – däribland Israel – men i praktiken är möjligheterna att säkerställa efterlevnad små.