Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tord, Turid

Studie: 68 procent av Australiens turistmål påverkas av klimatet

Minst 178 turistattraktioner står inför stora klimathot

Uppdaterad 08.48 | Publicerad 08.17

Uluru, helig plats för aboriginer, var tidigare känd som Ayer’s rock.

Nästan sju av tio australiska turistmål påverkas om klimatkrisen fortsätter.

Bland dem finns Uluru, Bondi beach och Daintrees regnskog.

Följ ämnen

Södra Australiens vinregioner ligger inbäddade i rök från skogsbränder, Daintree går inte att nå på grund av översvämningar och turister är strandsatta vid de stora flygplatserna på grund av kraftfulla stormar.

178 turistmål hotade

Enligt en ny rapport kan det vara en potentiell framtid för Australiens turistindustri, skriver The Guardian.

Minst 178 turistmål i landet – från nationalparker till städer och flygplatser – står inför stora klimathot, enligt studien.

Och allteftersom temperaturen ökar, så gör också riskerna. Många av landets 620 000 turistjobb hotas, enligt rapporten från försäkringsgruppen Zurich och ekonomiska analysföretaget Mandala.

– Vad som är slående är problemets storlek. När vi tittade över olika områden i landet, stod det klart hur konsekvent risken är, säger Adam Triggs, ekonomisk expert vid Mandala till Guardian.

Mäter nio områden

Rapporten lutar sig mot data från Zurich som visar nio sårbara områden kopplade till kliat: vind, översvämning, värme, kyla, storm, torka, skogsbrand, hagel och regn.

Med två graders värmeökning i mitten av seklet ligger 68 procent av turistmål i kategorin för stor risk fram till 2050.

Jättestranden Bondi beach, i utkanten av Sydney.

Solstaten Queensland har 52 procent av platserna i den högsta av de fem riskkategorierna, mest av alla delstater, där ansåg man att det fanns ”flera mycket höga risker med en mycket hög påverkan” på varje plats.

Bland kända turistmål i riskzonen finns Sydneys kungliga botaniska trädgårdar, Bondi beach, Great ocean road och Grampians nationalpark i delstaten Victoria, Cable beach och Kalbarri nationalpark i Västaustralien samt Nationalarboretet i Canberra.

I södra Australien är vindistriktet Barossa och staden Adeleide Hills särskilt utsatta, liksom Daintree nationalpark och ön K’Gari i Queensland, Cataract Gorge i Tasmanien samt Kakadu nationalpark och Uluru (Ayer’s rock) i Norra territoriet.

Samtliga 31 av Australiens mest trafikerade flygplatser ligger i de två högsta klimatriskkategorierna på grund av deras läge och exponering för stormar och vind.

Experten: Jobba hårdare

Triggs säger att Australien måste arbeta mycket hårdare för att hjälpa platser att bli mer motståndskraftiga och anpassa sig till de klimatförändringar som redan sker.

De svåra skogsbränderna 2019 och 2020 minskade turistintäkterna med 35 procent. Rapporten sa att om en liknande förlust av intäkterna skulle inträffa i dag skulle 176 000 jobb vara i farozonen, mer än hälften av dem utanför huvudstäderna.

Triggs säger att diskussionen i Australien till stor del hade fokuserat på att minska utsläppen.

– Men vi tänker inte lika mycket på klimatförändringarna som redan sker och kommer att bli värre, säger han.

”Oroande för alla”

Daniel Gschwind, professor vid Griffithinstitutet för turism, säger att rapportens resultat borde vara "oroande för alla”:

– Detta visar tydligt att turistindustrin bär bördan av decennier av globalt misslyckande [för att minska utsläppen].

Vinodlingarna drabbas hårt vid klimatförändringar.