Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

M vill ha tillväxtmål och ett nytt klimatmål i EU

Cornelia Mikaelsson / TT, Johanna Ekström/TT

Uppdaterad 2024-05-17 | Publicerad 2024-05-15

Statsminister Ulf Kristersson (M), EU-kandidaten Tomas Tobé (M) och skötselchef Henrik Holmberg under ett besök på skogsbruket Ör 8:6 utanför Växjö på onsdagen.

Moderaterna vill att EU sätter ett tillväxtmål parallellt med ett nytt klimatmål för 2040.

Följ ämnen

”Det är avgörande att klimatpolitiken går hand i hand med tillväxt och konkurrenskraft”, skriver partiet i ett förslag.

Enligt M är det viktigt att EU kan visa för länder som USA och Indien att den gröna omställningen inte leder till ökad fattigdom.

”När EU:s klimatpolitik ska bli ännu mer ambitiös framöver måste vi säkerställa att den ekonomiska tillväxten inte drabbas negativt”, skriver partiet.

I samband med ett besök på ett skogsbruk utanför Växjö utvecklar Tomas Tobé, M:s toppkandidat till EU-parlamentet, resonemanget bakom förslaget, som partiet kommer att lyfta fram i valrörelsen inför EU-valet.

– Nu arbetar vi med att ta fram ett nytt klimatmål till 2040 på europeisk nivå. Vi menar nu att det behöver kompletteras med ett tillväxtmål, säger han.

Skogen är väldigt viktig för svensk tillväxt och Moderaterna anser att den näringen är grön.

– Det här måste bli väldigt mycket tydligare på europeisk nivå. Vi har haft ett väldigt starkt fokus på klimatmål men vi har missat väldigt mycket av tillväxten. Europa blir fattigare jämfört med exempelvis amerikanarna och det måste vi ändra på.

Tobé anser att Sverige föregår med gott exempel.

– Jag tycker att vi har visat från svensk sida att vi har klarat av att sänka våra utsläpp och samtidigt ha tillväxt. Men vi måste också på europeisk nivå vända den här utvecklingen där Europas andel av världsekonomin fortsätter att minska, för annars kommer framtida generationer att bli fattigare.