Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Antonia, Toini

183 boende utan varmvatten: "Rena katastrofen"

Publicerad 10.30

Bostadsrättsföreningen som är inrymd i en del av höghuslängan som kallas Kinesiska muren i Malmö har obetalda fakturor från Eon på 600 000 kronor. Arkivbild.

Inget varmvatten och ingen värme i lägenheten. Det är den nya vardagen för 183 boende i en bostadsrättsförening i Rosengård i Malmö sedan fakturor från energibolaget Eon förblivit obetalda. De drabbade är i åldern två månader till 85 år, rapporterar Hem&Hyra.

I den del av fastigheten Kinesiska muren som hör till bostadsrättsföreningen bor 72 barn under 18 år. Värme och varmvatten stängdes av den 2 oktober.

– Jag vet inte vad som kommer att hända, ingen vet. Det här är rena katastrofen, säger Anna Szwajda till tidningen.

Liksom flera andra Hem&Hyra talar med hyr hon bostad av föreningen. Hon tar med sig dottern hem till sin mamma i Svedala när hon behöver duscha. Vill hon tvätta sig hemma får hon värma vatten på spisen.

Föreningen har 600 000 kronor i obetalda fakturor till Eon. Kronofogden har sedan tidigare dragit föreningen inför domstol för att få veta vem som äger de olika lägenheterna i huset. Även miljöförvaltningen ligger på föreningen för att förbättra boendemiljön.

Tvångsförvaltning är i det här fallet inte aktuellt eftersom det handlar om en bostadsrättsförening, inte en hyresvärd, uppger Gunnar Blomé vid Malmös miljöförvaltning.

I 85 svenska kommuner finns problem med oseriösa hyresvärdar, visar en kartläggning som Hem&Hyra och SVT Nyheter har gjort under hösten.