Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Så ska Kapitolium skyddas den 6 januari

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2024-09-15 17.54

USA:s kongress får särskilt federalt skydd när resultatet i presidentvalet ska fastställas den 6 januari nästa år – fyra år efter den dödliga stormningen av Kapitolium.

Beslutet om det särskilda skyddet fattades i dagarna av Alejandro Mayorkas, minister för inrikes säkerhet, efter en begäran från Washington DC:s borgmästare Muriel Bowser, rapporterar amerikanska medier.

Det innebär bland annat att planeringen inför den 6 januari 2025 kommer att ledas av Secret Service, skriver Politico. Polismyndigheten FBI ska också kopplas in och övervaka hotbilden. Ett större antal poliser på marken, omfattande avspärrningar och bruk av teknik som kan upptäcka massförstörelsevapen är att vänta.

Flera övningar

Dessutom har Kapitoliums polisstyrka på egen hand planerat för ceremonin och genomfört en rad övningar, noterar CNN.

Stormningen den 6 januari 2021 skedde då USA:s kongressledamöter samlats i Kapitolium för att ceremoniellt räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till segrare och blivande president.

I närheten hade parallellt tiotusentals anhängare till president Donald Trump mötts för ett politiskt massmöte. Vid det upprepade Trump sina falska påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentlige vinnaren. Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen och ”fajtas av helvete”.

Hundratals åtal

Delar av folkmassan gjorde som han sade. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade Kapitolium, drabbade samman med polis, vandaliserade och tog sig in i en av kamrarna.

Nio dödsfall kan kopplas till stormningen, enligt AP och över 700 åtal har väckts, bland annat mot Donald Trump.

Årets presidentval står mellan Trump och Demokraternas kandidat, den nuvarande vicepresidenten Kamala Harris, och hålls den 5 november.