Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Albert, Albertina

Meteorolog: ”Olyckligt med så många blixtar i tätbefolkat område”

Uppdaterad 12.44 | Publicerad 10.39

Gårdagens kraftiga åskoväder hamnade väldigt olyckligt, enligt meteorolog Lasse Rydqvist.

– Det var väldigt centrerat över Stockholmsområdet, där det rör sig väldigt mycket människor, säger han.

Under torsdagsdygnet slog över 7 000 blixtar ner över Sverige, framför allt i inre Götaland och östra Svealand, enligt SMHI.

– Det som hände, framför allt över Stockholmsområdet, var att åskovädret positionerade olyckligt, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på Klart Väder.

Många av blixtarna slog ner på Lidingö, och i Stockholms innerstad drabbades Södermalm och Östermalm. Hårdast drabbat var Lidingö, med drygt 100 blixtnedslag mellan klockan 18:45 och 19:30 på torsdagskvällen.

Vid lunchtid på torsdagen gick SMHI ut med en gul varning om åskväder över östra Svealand, men den gällde för fredagen. Ingen varning gick alltså ut för gårdagens värmeåskväder.

Risken att någon ska träffas ökar ju fler människor det finns per kvadratkilometer.

– Man ska ju ha otur för att det ska bli så här. När de här åskovädren går in över skogen eller havet så är det ingen som märker dem någonsin, konstaterar Lasse Rydqvist.

Skälet till gårdagens åskoväder var att ett en kallfront passerade landet.

– Vi hade varm sydeuropeisk luft som täckte den här delen av landet. När den trycks undan bildas det ganska våldsamt väder mellan luftmassorna. Uppkomsten av åskovädren kan komma snabbt, när luften stiger upp väldigt våldsamt och det bildas kraftiga bymoln, säger han och fortsätter:

–När toppen på bymolnet når en punkt där det är ungefär 25 minusgrader – ungefär en mil upp, i tropopausen – så kan det bildas åska i det.

Karta över blixtnedslag i Stockholmsområdet vid 19:15-tiden på torsdagskvällen.