Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Albert, Albertina

Därför missade SMHI åskan på Lidingö

TT

Uppdaterad 10.11 | Publicerad 06.33

Blixten slår ned bakom en högspänningsledning under ett oväder norr om Åhus på den skånska östkusten sommaren 2023.

Flera ungdomar skadades när blixten slog ner under ett åskoväder på Lidingö i torsdags. Ingen varning var utfärdad över Stockholmsregionen – nu förklarar SMHI varför.

Under torsdagen drog ett kraftigt åskoväder in över nordvästra Götaland och vidare över Svealand. Flera ungdomar träffades av blixten i samband med en fotbollsträning på Lidingö utanför Stockholm, varav tre skadades allvarligt.

Ingen vädervarning hade utfärdats över Stockholm i torsdags. Enligt SMHI beror det på att åskan uppstod i varmluft vilket gör den betydligt svårare att förutse.

Under fredagen är en ny åskvarning utfärdad över Stockholm och delar av Södermanlands och Uppsala län. På fredag förmiddag befinner sig fronten med åska över Östergötland och södra Sörmland och rör sig åt nordost i riktning mot Stockholm.

– Vi kollar på radar, satellitbilder och våra vädermodeller som indikerar att det finns risk för kraftig åska, men om det blir som i går eller inte kan vi inte säga, säger Linnea Rehn Wittskog, vakthavande meteorolog på SMHI.

– Den åska som kommer nu är kopplad till en kallfront där man har tydliga gränser mellan varm- och kalluft, vilket gör det till ett skolboksexempel på när åska uppstår.

Ovädret kan bland annat medföra risk för bränder och störningar i elförsörjningen och tågtrafiken på grund av blixtnedslag. Det kan även bli skyfallsliknande regn som kan leda till översvämmade källare, dagvattensystem och vägar.

Vid lunchtid väntas ovädret dra vidare ut till havs.