Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Krav på hårdare kontroller efter granskningen

Smittskyddsläkare: Många vill tjäna snabba pengar

Publicerad 2021-09-16

Bakom coronatester och reseintyg finns dömda brottslingar och ekonomisk misskötsamhet, visar Aftonbladets granskning.

Nu kräver smittskyddsläkare hårdare kontroller – efter att ha uppmärksammat brister i hanteringen.

– Det borde finnas tydligare regler och krav för att starta den här typen av verksamhet, säger Maria Tempé, biträdande smittskyddsläkare i Västernorrland.

Aftonbladets har avslöjat hur personer som bland annat dömts för brott eller nekats bedriva vård ligger bakom flera bolag som tjänar pengar på coronatester och reseintyg till privatpersoner.

I dag utförs ingen förhandsgranskning av företagen och det görs inga lämplighetsprövningar av företrädarna.

Maria Tempé, biträdande smittskyddsläkare i Region Västernorrland, säger att hennes upplevelse är att “det är väldigt många som vill tjäna snabba pengar” inom provtagningsindustrin.

– De tar runt 2 000 kronor för ett PCR-test. Ofta är det tester som behövs för att visa upp ett negativt resultat i samband med en resa. Men det händer ju att det blir ett positivt resultat och då vet företagen inte vad de ska göra. Alla konstaterade fall anmäls inte och jag har anledning att misstänka att information till den smittade och smittspårning inte alltid sker korrekt.

Maria Tempé, biträdande smittskyddsläkare i Västernorrland.

Hon fortsätter:

– Det borde finnas tydligare regler och krav för att starta den här typen av verksamhet. Man kan ju tycka att alla läkare borde ha ett samvete och agera etiskt, men det verkar inte alltid vara så.

När Aftonbladet via mejl kontaktar närmare 30 bolag som utför tester och analys, väljer mer än hälften av företagen att inte besvara en enda fråga.

– Det har varit mycket svårt att hitta kontaktuppgifter till de här företagen. De har väldigt fina och flashiga hemsidor, där de säljer tester. Men när man sedan försöker hitta en kontaktperson eller ett telefonnummer, så är det nästan omöjligt, säger Maria Tempé.

Hon uppger att hon själv har erfarenhet av oseriösa aktörer.

– Vi hade ett utbrott, det var flera fall, och då uppdagades en historia där folk hämtat PCR-tester på parkeringsplatser och där resultaten skickats från privata mejladresser och med ofullständiga identiteter på de smittade personerna. Fallen anmäldes inte till smittskyddsläkaren enligt gällande lagkrav, så de fallen skulle vi aldrig vetat om, om det inte var så att en person ringde oss och avslöjade vad som hade hänt.

Bakom coronatester och reseintyg finns dömda brottslingar och ekonomisk misskötsamhet, visar Aftonbladets granskning.

Anmälde du till Ivo?

– Nej, jag planerade att göra det, men vi har haft väldigt mycket arbete med pandemin och inte så bra bemanning, så jag kunde inte prioritera det. Man vill förstås ha ordentligt på fötterna innan man anmäler någon och ta reda på så mycket fakta som möjligt. Jag hann inte med det.

Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Region Kalmar, säger att de främst uppmärksammat brister i hur företagen hanterar positiva testresultat.

Eftersom covid är anmälningspliktigt enligt smittskyddslagen borde det ställas högre krav på vilka som kan utföra analyser, menar hon:

– Det är därför rimligt att denna typ av analyser inte ska kunna utföras utan tillstånd så att det säkerställs att aktören är medveten om sina skyldigheter.

Har du tips om oseriösa aktörer eller har du själv drabbats? Kontakta våra reportrar via mejl eller vår krypterade Tipsa-tjänst. Du omfattas av källskydd.