Dygnet får 25 timmar – men det kommer ta tid
Uppdaterad 2016-12-12 | Publicerad 2016-12-11
Skulle du behöva en extra timme varje dag? Fortsätt vara tidsoptimist.
Om sisådär 200 miljoner år kommer ett dygn på jorden att vara 25 timmar långt, visar den senaste forskningen.
– Om man vill ha ett helt extra dygn snabbare rekommenderar jag att man flyttar till Mars, säger Maria Sundin, astrofysiker vid Göteborgs universitet.
Jordens rotation runt sin egen axel håller på att sakta ned. Men hastigheten sjunker långsammare än man tidigare trott, visar ny forskning från brittiska astronomer. Nu kommer vi ha en extra minut om ”bara” 6,7 miljoner år.
På 100 år blir det jordiska dygnet två millisekunder längre. De senaste 100 000 åren har en dag på jorden alltså blivit två sekunder längre.
– Det är en långsam nedsaktning. Människans historia är inte mycket i jämförelse med den, säger Maria Sundin, astrofysiker vid Göteborgs universitet.
Återstår att se om vi finns
Och om ungefär 200 miljoner år kommer vi att ha en hel extra timme till vårt förfogande. Om mänskligheten eller jorden fortfarande finns, det vill säga.
Den främsta anledningen till att jorden roterar allt långsammare är månens dragningskraft. På samma vis som den orsakar tidvatten.
– De här beräkningarna är uppskattningar, eftersom de geofysiska krafterna som bestämmer över jordens rotation inte nödvändigtvis kommer att vara desamma över en så lång tidsperiod, säger Leslie Morrison, en av astrofysikerna bakom studien, till Sky News.
Har granskat 27 sekel
I den nya studien har de brittiska forskarna kört modern data om hur jorden rör sig i förhållande till solen och månen mot observationer som är runt 2 700 år gamla.
Under var och ett av de 27 seklen som granskats har dygnet blivit i snitt två millisekunder längre.
– Även gamla tiders människor intresserade sig för astronomi för att orientera sig och hålla ordning. De har hittat gammal kunskap, om sol- och månförmörkelser, och när de varit synliga och var, säger Maria Sundin vid Göteborgs universitet.
”Borde nog satsa på Mars”
En extra timme per dygn skulle inte få några astronomiska konsekvenser, tror Sundin.
– Det kommer nog inte göra jättestor skillnad. Redan nu lever vi ju med olika dygnsrytm, men det är klart att för många vore det skönt att ha en extra timme, säger hon.
– Vill man ha ett helt extra dygn kan jag rekommendera att man flyttar till Mars i stället.