”Hoppet om att hitta överlevande är mikroskopiskt”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-03

Vrakdelar från Air France 447 har hittats utanför Brasiliens kust.

Nu sätts miniubåtar in i jakten på svarta lådan.

Bara den kan avslöja varför flygplanet gick under.

En flygplansstol, några vita metallbitar, en orange boj, små fläckar av olja och flygbränsle. Och så en flytväst. Än så länge är detta de enda spåren efter flight AF 447.

– Fynden gjordes på två olika platser, 60 kilometer från varandra, säger Jorge Amaral, talesman för Brasiliens flygvapen.

4 000 meters djup

Tillsammans med brasiliansk och amerikansk militär jobbar nu Frankrike febrilt med sökandet efter flygplanets svarta låda, en sorts färdskrivare där tekniska flygdata sparas. Men det är en kamp mot klockan. Lådan, som förmodligen befinner sig på 4 000 meters djup, sänder bara ut signaler i maximalt 30 dagar.

– Mitten på världshaven är några av världens ödsligaste platser. Det är som att åka till Nordpolen och leta, säger John Hansman, professor i flygteknik i Massachusetts.

Därför skickas nu även miniubåtar ut för att delta i sökandet, meddelade det franska miljöministeriet i går kväll.

Svarta sorgeband

En hel värld sörjer de 228 offren från totalt 32 länder.

I Paris hålls i morgon en särskild minnesceremoni i Notre Dame-katedralen där president Nicolas Sarkozy deltar. Och när det franska fotbollslandslaget mötte Nigeria i går kväll bar spelarna svarta sorgeband på armarna.

– Hoppet om att hitta några överlevande nu är mikroskopiskt, om ens det, säger Christophe Prazuck, talesman för den franska militären.