Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

”Det är ingen önskesituation”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-01

EU-minister Cecilia Malmström om turerna kring Lissabonfördraget

EU-ordförandeskapet skulle bli Reinfeldts stund i världspolitiken.

Nu hotar Tjeckiens president att göra pannkaka av alltihop.

– Det är ingen önskesituation, säger EU-minister Cecilia Malmström.

Den 1 juli tog sig Sverige an EU-ordförandeskapet med liv och lust och lovade ett öppet, effektivt och resultatinriktat arbete.

Finanskrisen och ett nytt klimatavtal sattes överst på listan. Nu har halva tiden gått och Reinfeldt riskerar i stället att drabbas av handlingsförlamning på grund av oklarheter kring Lissabonfördraget, EU:s nya grundlag. För även om irländarna röstar ja i morgon planerar Tjeckiens EU-kritiske president Václav Klaus att förhala det hela.

”EU är paralyserat”

Häromdagen fick han stöd av 17 senatorer som kräver att landets författningsdomstol granskar om fördraget strider mot Tjeckiens grundlag.

– Varje land som har ordförandeskapet vill leverera och visa att man har åstadkommit något. Men nu är hela EU paralyserat av det här, säger Carl Fredrik Bergström, forskare vid Svenska institutet för europapolitiska studier, Sieps.

– Regeringen får inte ens en chans att visa hur tappra de egentligen är.

Lissabonfördraget skulle göra EU mer handlingskraftigt med en ny kommission, en egen ”president” och en gemensam utrikesminister. Sista oktober går mandatet ut för sittande kommission. Nu är det oklart när en ny kommission kan komma på plats, och om den nya kommissionen ska utformas enligt dagens fördrag eller det nya Lissabonfördraget. Och utan en kraftfull kommission - ingen kraftfull EU-politik.

Behöver en kommission

EU-minister Cecilia Malmström är måttligt road.

– Vi har hela tiden vetat att det svenska ordförandeskapet skulle präglas av institutionell osäkerhet. Det här är ingen önskesituation.

Finns det en risk att det här försämrar möjligheterna att nå framgångsrika beslut under det svenska ordförandeskapet?

– Det är just därför det är så angeläget att vi får en kommission på plats så snabbt som möjligt. Det svenska ordförandeskapet och EU behöver en kommission som kan leverera de underlag som vi behöver i bland annat klimatförhandlingarna.

Vad säger det svenska ordförandeskapet om att en person, Václav Klaus, kan försena hela processen på det här sättet?

– Man kan bara konstatera att båda kamrarna i det tjeckiska parlamentet har ratificerat fördraget med fullgod majoritet och enligt de opinionsundersökningar som jag har sett så är en majoritet av det tjeckiska folket för Lissabonfördraget. Men samtidigt finns den här konstitutionella rätten att göra så som senatorerna har gjort. Det kan man tycka olika saker om men det är bara att konstatera att det är så här, säger Cecilia Malmström.

Nu inväntar den svenska regeringen besked från tjeckerna om hur lång tid domstolen behöver för att granska fördraget. Först därefter, under förutsättning att irländarna röstar ja, kan arbetet med att ta fram en ny kommission börja.

Om det blir en kommission enligt Nicefördraget eller det nya Lissabonfördraget är högst oklart.