Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Gallerian stormas – antalet döda väntas stiga

Uppdaterad 2013-09-23 | Publicerad 2013-09-22

68 personer är döda och över 200 har skadats efter gårdagens terroristdåd mot Westgategallerian i Nairobi.

Terroristerna har barrikaderats sig med gisslan i byggnaden - nu har de flesta kunnat fritas.

"Vårt mål är att rädda alla levande. Operationen är mycket känslig" skriver Kenyas militär i ett uttalande.

Strax före klockan sex på morgonen hördes intensiv skottlossning från gallerian.

Dramat på Westgategallerian har pågått i ett och ett halvt dygn. Polis och militär omringade under söndagen det våningsplan i gallerian där terroristerna barrikaderat sig i en mataffär.

På måndagsmorgonen hördes ny skottlossning. En säkerhetskälla uppger för AFP att ”ett anfall har inletts”, skriver TT. Nyhetsbyrån AP uppger att man hört tre explosioner, som följdes av en eldstrid som varade i 15 minuter.

Strax innan klockan 23 på söndagskvällen meddelade militären att flera ur gisslan fritagits.

"Vi gör alla ansträngningar för att få ett snabbt slut på det här" skriver militären i ett uttalande på Twitter, enligt AP.

Fyra soldater har skadats i den utdragna operationen, enligt militären.

30 personer tagna som gisslan

Kenyanska trupper gick tidigare under söndagen till attack mot de trängda gärningsmännen som håller flera personer gisslan, enligt Nairobis statliga kristeam, uppger AFP.

Kenyansk polis fruktar att antalet dödsoffer kan stiga kraftigt.

– Vi är rädda att dödstalet kan bli mycket, mycket högre än det vi har, baserat på antalet kroppar vi såg där inne, säger en polis till AFP.

– Det är många fler döda där inne och några av gärningsmännen är fortfarande beväpnade och kastar granater och skjuter mot polisen, sa han till AFP.

Enligt källor till CNN är runt 30 personer tagna som gisslan.

Militär- och polishelikoptrar cirkulerar nära gallerian.

Fransmän, britter och holländare bland dödsoffren

Bland de 68 bekräftade döda finns det flera västerlänningar, bland annat kanadensiska och franska medborgare.

Även en holländsk kvinna fanns bland de döda.

Brittiska utrikesministeriet bekräftade på eftermiddagen att tre britter dödades vid gårdagens attack.

"Antalet brittiska medborgare som bekräftas döda kommer sannolikt att stiga i takt med att mer information finns tillgänglig", rapporterar the Guardian.

Enligt AP:s korrespondent Jason Straziuso på plats hördes en kraftig explosion från köpcentret strax före klockan 18, svensk tid.

"Den kraftigaste explosion jag hört de senaste 30 timmarna. Jag har ingen aning om vad som låg bakom den" skriver han.

Han skriver även på Twitter att militären har avfyrat tårgas för att skingra folksamlingen.

SVT:s korrespondent Johan Ripås som är på plats vid Westgate skriver på Twitter att flera ur gisslan är fritagna.

”Samarbetar om förhandlingsstrategi”

Under eftermiddagen kom israeliska rådgivare till platsen för att hjälpa till med förhandlingar med gisslantagarna.

Köpcentret Westgate ägs delvis av israeler, skriver tidingen Haaretz på nätet. Israeliska myndigheter har undanbett sig en kommentar och har varken bekräftat eller dementerat uppgifterna om de israeliska styrkornas närvaro i Nairobi, rapporterar AFP.

– Vi har inte för vana att kommentera säkerhetssamarbeten av något slag som kan eller inte kan förekomma, sade talespersonen Paul Hirschson till AFP.

Enligt en icke namngiven källa inom israeliska säkerhetstjänsten hjälper israeliska rådgivare Kenya med en "förhandlingsstrategi", sade personen i fråga till Reuters.

– Det finns israeliska rådgivare som hjälper till med förhandlingsstrategin, men inga israeler är inblandade i någon nära förestående stormning, sade säkerhetskällan till Reuters och avvisade tidigare uppgifter om att israeliska säkerhetsstyrkor skulle ha gått in i gallerian.

I morse stormade militären gallerian.

AFP:s korrespondent på plats skriver på Twitter att ”slutstriden” tycks ha inletts.

Kan vara al-Qaida

I ett direktsänt tal sade Kenyas president Uhuru Kenyatta att en utredning ska inledas om vem som ligger bakom attacken, trots att det somaliska terrornätverket al-Shabaab har tagit på sig den.

Det förekom teorier om att det kan vara al-Qaida som har genomfört dådet.

– Hade det här varit en klassisk al-Shabaab-aktion hade alla terrorister varit döda nu, och gisslan också, säger en person som ska ha mycket god insyn i skeendet, till SVT:s korrespondent på plats i Nairobi.

Experter i området anser inte att al-Shabaab har kapacitet att rekrytera och genomföra ett dåd av den här omfattningen utan att säkerhetstjänsten i Kenya – eller de många internationella säkerhetstjänster som finns på plats – skulle ha upptäckt det.

En teori är att al-Qaida har planerat och genomfört attacken men låtit al-Shabaab få ta på sig det. Syftet skulle vara att stärka terrornätverket som länge haft stora interna slitningar, rapporterar SVT.

Twitter stängde på söndagskvällen det konto som tycktes vara det senaste som al-Shabaab talade ifrån.

Strax innan hade flera namn och nationalitet på personer som påstods vara angriparna i gallerian publicerats från kontot.

”Svår insats”

Gisslan ska fortfarande befinna sig inne i köpcentret.

– Det finns fortfarande gisslan tagna inne i gallerian och det gör insatsen svår. Vi har 59 människor som dödats hittills, säger kenyanske inrikesministern Joseph Ole Lenku enligt AFP i förmiddags.

Enligt ministern tror myndigheterna att mellan tio och femton angripare är kvar inne på Westgate. Mer än 1 000 människor ska hittills ha lämnat gallerian under evakuering. AP:s korrespondent Jason Straziuso som är på plats skrev i förmiddags på Twitter att myndigheterna inte har en exakt siffra på hur många det är som tagits i gisslan. 

På sin Twitter uppmanar kenyanske inrikesministern media till att vara försiktig i rapporteringen kring gisslansituationen eftersom ”vi försöker nå en upplösning i denna situation.”

Soldater bars ut på bår

”Just nu Westgate. Explosion följt av kraftig skottlossning”, skrev SVT-journalisten Johan Ripås på Twitter vid halv nio-tiden i morse.

– Efter en lugn natt där det varit dödläge mellan terroristerna och insatsstyrkorna, började en kraftig skottlossning vid halv sex-tiden. En dryg timme senare stormade kenyansk militär i stort antal byggnaden, rapporterar SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås till SVT.

Enligt kenyanska myndigheter försökte militären att gripa eller döda de terrorister som var kvar i köpcentret, rapporterar AFP.

AP:s korrespondent Jason Straziuso skriver på Twitter att två skadade kenyanska soldater burits ut på bår från köpcentret. Soldaterna har förts från platsen i ambulans, skriver AFP.

Hundratals människor har vid halv elva-tiden, 09.30 svensk tid, samlats på en höjd i närheten av köpcentret. Då har skottlossningen avtagit, skriver Jason Straziuso på Twitter. Men vid elvatiden hörs skottlossning infifrån köpcentret på nytt, skriver Straziuso.

”Ska frita alla”

I natt gick Kenyas katastrofcenter ut med att terroristerna höll gisslan i flera olika delar i gallerian. Men att ingen kommunikation var upprättad med gisslantagarna. Uppgifter från igår var att upp emot 30 personer befaras hållas som gisslan.

– Operationen fortsätter. Vi kommer att frita alla som är inne och sätta stopp för det här, säger en myndighetsperson, under natten.

Kenyas inrikesdepartement vädjar samtidigt direkt till medier att avvakta med liverapportering från köpcentret.

"Situationen är känslig och vi behöver er hjälp för att lyckas", skriver departementet på Twitter.

Sköt ickemuslimer

Terroristerna från organisationen al-Shabaab som var beväpnade med AK 47:or stormade köpcentret vid lunchtid i går. Och enligt ögonvittnen ska terroristerna ha bett alla muslimer att lämna platsen eftersom de enbart var ute efter icke-muslimer.

De som försökte lämna gallerian ombads att svara på frågan vem det var som var profeten Mohammeds mor. Ögonvittnen har berättat att de som de misslyckades med att ge det korrekta svaret Amina sköts till döds, rapporterar Daily Mail.

Efter att de muslimska besökarna lämnat gallerian ska terroristerna ha kastat handgranater mot dem som var kvar och avfyrat sina AK 47:or.

Gör vad ni vill med gisslan

En av al-Shabaabs kända talesmän, Ali Mohamud Rage, ger terroristerna i köpcentret klartecken att göra vad de vill med gisslan, när nu säkerhetsstyrkor uppenbarligen försöker få ett slut på dödläget.

"Vi bemyndigar Mujahidin (de heliga krigarna) inne i byggnaden att vidta åtgärder mot fångarna i samma grad som de själva utsätts för påfrestningar", skriver Rage på en extremislamistisk webbplats, enligt AFP.