Mellin ger dig koll på parlamentsvalet

Publicerad 2014-05-05

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

Får du kalla kårar av EU-valet?

Nu börjar ”Mellins EU-skola” - som lär dig allt inför supervalårets första drabbning.

– Man behöver inte krångla till det så in i vassen, säger Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

EU-valet närmar sig med stormsteg.

Från och med i dag kommer satsningen ”Mellins EU-skola” med Aftonbladets politiska kommentator att finnas med i tidningen.

– Många människor upplever att de inte kan något om EU. Okunskapen upplevs som besvärande så då får man dra sitt strå till stacken för att väljarna ska känna sig lite mera upplysta, säger Lena Mellin.

Hälften röstar inte

Vid senaste EU-valet valde en majoritet av svenskarna att inte rösta över huvud taget. Valdeltagandet hamnade på 45,53 procent.

– Det är jättedåligt att färre än hälften väljer att utnyttja sin röst i ett val till en så här viktig församling. EU-parlamentet har otroligt mycket att säga till om. En duktig ledamot i EU-parlamentet har till och med mer att säga till om än en genomsnittlig svensk minister, säger Lena Mellin.

Inget krångel

I EU-skolan kommer Lena Mellin att ta upp frågor som: Varför ska man rösta i EU-parlamentet? Vilka partier sitter i EU-parlamentet? Vilken makt har EU-parlamentet?

– Det här är egentligen inte mer komplicerat än att det finns en massa valkretsar i en kommun som samlas i kommunfullmäktige. Det handlar om att man inte behöver krångla till det så in i vassen, säger Lena Mellin.

– Många som är verksamma i de olika europeiska organisationerna använder ett språk som är ogenomträngligt men vi på Aftonbladet försöker uttrycka oss lite mer rakt på sak och då tror jag inte alls det behöver bli komplicerat.

ANNONS