Hetsade varandra före naziattacken

Publicerad 2014-02-19

Utpekade ledaren skickade sms: Ha militanta kläder

Vana vid våldsbrott.  28 personer greps i samband med attacken på den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp i södra Stockholm den 15 december. Flera av de gripna hör till den nazistiska organisationen Svenska motstånds­rörelsen (SMR). Enligt Säpo består avdelningen av flera grupper vars aktivister har en ”dokumenterad erfarenhet av våldsbrott”.

Nazisterna hetsade varandra med sms inför attacken i Kärrtorp.

”Tandskydd och lindor, precis som på den gamla goda tiden”, skrev en av ledarna.

Efteråt ångrade sig hans unga medhjälpare hos ­polisen.

28 personer greps i samband med attacken på den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp i södra Stockholm den 15 december.

Har lyssnat på samtal

En del av förundersökningen mot de sju personer som nu står åtalade är ­säkerhetspolisens analys av deras telefontrafik.

Kvällen före attacken skickade en av de utpekade ledarna en uppmaning till en rad personer att samlas klockan 11.30 på Tallkrogens tunnelbanestation.

”Vi kan ha rätt militanta black block kläder”, lyder ett sms från en av de åtalade.

15-åring var rädd

Enligt förhören ska gruppen på ett 40-tal personer ha beväpnat sig med oöppnade glasflaskor med Loka och julmust.

En 15-årig pojke berättar att han kände sig rädd.

- På vägen så fick jag en flaska av någon, den minns jag att jag tappade på vägen med flit, säger han i förhör.

I förundersökningen framgår att flera av de omyndiga pojkarna som står åtalade blev rädda när demonstrationen urartade men att de kände ett starkt grupptryck. En 17-åring ­berättar i förhör hur han var livrädd på torget i Kärrtorp och att han nu ångrar att han deltog.

Starkaste nästet

Flera av de gripna hör till den nazistiska organisationen Svenska motstånds­rörelsen (SMR).

I en rapport som återges i ett förhör uppger Säpo att ”Stockholmsnästet” är SMR:s starkaste avdelning. Enligt Säpo består avdelningen av flera grupper vars aktivister har en ”dokumenterad erfarenhet av våldsbrott”.

"Bland dessa finns nästeschefen Emil Hagberg samt Peter Jusztin och Joakim Blixt Eriksson som bedöms vara centrala i Stockholmsgrupperingens planering och genomförande av olika aktioner. Säkerhetspolisens bedömning är att dessa individer är gruppchefer i Stockholmsnästet.2

”Styrs som företag”

Bland polisens bevis­material finns beslagtagna dokument som beskriver de interna reglerna inom SMR.

Organisationen beskriver sig själv som en ”hierarki” som ”styrs som ett företag”. I toppen finns en ledare - Klas Lund.

Medlemmarna ska utöva "belastningsträning" minst två gånger i veckan och får inte engagera sig i andra ­organisationer eller bära omanliga kläder.

”Ett livsbeslut”

Vidare slår organisationen fast att det är ”ett livsbeslut” att gå med.

Medlemmarna upp­manas att fortbilda sig inom den ”nationalsocialistiska världsåskådningen” och ­arbeta med propaganda ­genom att till exempel ­sätta upp klistermärken.