Sjukvården i sommar: "värre än någonsin"

Publicerad 2013-07-17

Utarbetade sjuksköterskor och överfyllda vårdsalar - varje år rapporteras om det hårt pressade läget på landets sjukhus. I sommar beskrivs situationen som "värre än någonsin".

– Det har varit jättetungt, säger sjuksköterskan Madeleine Grenå i Uppsala.

Sjuksköterskor runt om i landet beordras tillbaka från sina semestrar, jobbar långa pass, många dagar i rad och ofta med okända patientgrupper. För patienterna innebär det långa väntetider i vården, särskilt i storstäderna.

I Stockholm finns normalt sett cirka 3 400 vårdplatser på länets större sjukhus. I sommar är det knappt 2 500, visar TT:s sammanställning. I Uppsala har nära var tredje vårdplats dragits in.

– Jag jobbar på en kirurgisk vårdavdelning men nu när det inte finns vårdplatser så får vi ta hand om patienter med medicinska åkommor som jag inte alls är van att arbeta med. Jag kanske inte upptäcker en komplikation förrän den redan hänt och det förlänger patientens lidande, säger Madeleine Grenå som är sjuksköterska på Akademiska sjukhuset i Uppsala och förtroendevald i Vårdförbundet.

14 timmar per dygn

Själv jobbar hon inte heltid kliniskt på sjukhuset, så hon har klarat sig undan den värsta stressen. Men hon berättar om kollegor som blivit inringda från semestern och som jobbar 14 timmar i per dygn och 12 dagar i sträck.

– Pressen är stor och det finns ingen luft i systemet för att någon ska kunna bli sjuk. Den här sommaren är det värre än tidigare, man har inte kunnat rekrytera sjuksköterskor och många har sagt upp sig på grund av dålig lön och dålig arbetsmiljö, säger hon.

Även myndigheten IVO, Inspektionen för vård och omsorg, konstaterar att situationen är pressad och gör oanmälda inspektioner på särskilt utsatta områden.

Akutsjukvård mest utsatt

– Det är de akuta delarna som påverkas i första hand, förlossningskliniker och akutmottagningar. Det är brist på kompetenta och erfarna sjuksköterskor, risk för överbeläggningar och att patienter läggs på avdelningar som de inte är vana vid, säger Gunilla Hult Backlund, generaldirektör för IVO.

Vårdförbundet konstaterade redan i juni att läget i sommar väntas bli "värre än någonsin" och varnar för att det riskerar att medföra stora problem på sikt.

– Arbetssituationen för sjuksköterskor är katastrofal och det här skapar en ond spiral. Det är svårt att få unga att vilja utbilda sig till sjuksköterskor och många funderar på om de orkar vara kvar ett helt arbetsliv. Då hamnar vi i en situation där det är brist året runt, inte bara på sommaren, säger Anna Andersson, vice förbundsordförande.

ANNONS