Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Ökningen: Nu blir fler miljonärer

Publicerad 2013-03-24

2000: 17 000 2011: 54 000

Miljonärerna blir bara fler och fler.

Under 2000-talet har ­antalet som tjänar mer än en miljon om året tredubblats.

– Vi får högre löner till folk som tjänar bra, säger Hans Heggemann på SCB.

Deckarförfattaren Camilla Läckberg, 38, kan skratta hela vägen till banken. 2011 drog hon in 12,6 miljoner kronor.

År 2000 hade 17 000 personer i Sverige en tjänsteinkomst på över en miljon kronor om året. Under årtiondet som följde steg den siffran stadigt, för att 2011 nå 54 000 personer, visar siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.

Det är framför allt bland de traditionellt välbetalda jobben som lönerna har ­stigit.

– Uppfattningen är att ­höga tjänster, framför allt inom den privata sektorn, tjänar mer än vad de gjorde för 10-15 år sen, säger Hans Heggemann, utredare på Statistiska centralbyrån.

Samtidigt halkar andra grupper efter. Ett exempel är de som saknar jobb. De faller inte bara ­efter de som tjänar miljoner, utan även de som har en ”vanlig” lön.

– Sedan man införde jobbskatteavdraget har vi sett en allt större skillnad mellan de som jobbar och de som inte gör det, säger Hans Heggemann.

Om trenden kommer fortsätta vågar han inte spekulera i.

– Jag ska egentligen inte ge några prognoser, det beror på politiska beslut, säger Hans Heggemann.

Annika creutzer: toppskiktet har sprunigt ifrån

Hur fick vi så många ­miljonärer?

– Många har fått bättre inkomster, men det är toppskiktet som har sprungit ifrån. Mycket handlar om att många företag har ­ansiktslösa ägare, det är fonder med mera som står bakom. I stället representeras ägarna av tjänstemän som kanske inte känner sig allt för främmande för dem som sitter som chefer.

– Samtidigt har vi haft ­goda tider generellt rent ­lönemässigt. I detta har det funnits de som kunnat driva på för att få ännu mer.

Kommer trenden att fortsätta?

– Det tror jag. Vi kommer samtidigt ha en strukturomvandling i näringslivet som innebär att många jobb inte kommer finnas kvar. Det är viktigt att inse att utbildning och kompetens kommer bli allt viktigare. Vill man ha del av det här ska man kolla var det fattas folk, vad fram­tidens bristyrken kommer vara.