Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

LO-basen applåderar Reinfeldts besked

Publicerad 2013-07-03

Thorwaldsson.

VISBY. Det blir tummen upp för dagens besked från statsminister Fredrik Reinfeldt.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson gläds med sina medlemmar.

– Som mest får en som jobbar inom i hotell och restaurang och är med i a-kassan ett plus på 300 kronor varje månad, så jag kan väl ärligt talat säga att jag är ganska nöjd, säger han.

I dag på Moderaternas dag kom besked från Fredrik Reinfeldt om satsningar för att få fler unga i jobb: Handledarstöd, sänkt arbetsgivaravgift för unga i YA-jobb och slopad differentierad a-kassa.

Reaktionerna lät inte vänta på sig.

Ett plus på 300 kronor

LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson menade att satsningarna ligger helt i linje med de krav facken ställt i jobbpaktssamtalen som havererade tidigare i år.

– Det kanske allra viktigaste för vår del är att den statliga avgiften för a-kassan försvinner från årsskiftet, det är 3,5 miljard kronor som man sänker a-kasseavgiften med. Det mesta av det går till LO-medlemmar. Som bäst får en som jobbar inom i hotell och restaurang och är med i a-kassan ett plus på 300 kronor varje månad, så jag kan väl ärligt talat säga att jag är ganska nöjd, säger Thorwaldsson.

LO har tappat 500 000 medlemmar sedan den differentierade a-kassan infördes. Nu hoppas Thorwaldsson att en del av dem kan vinnas tillbaka.

Han tror också att dagens besked från Reinfeldt kan leda till att fler avtal sluts mellan arbetsmarknadens parter för att få unga i jobb.

– Det här är rätt, att arbetsmarknadens parter tar ansvar från det att man lämnar gymnasieutbildningen till man får fäste på arbetsmarknaden, säger Thorwaldsson.

Näringslivet: "Konkret steg i rätt riktning"

Också hos Svenskt Näringsliv är tongångarna muntra efter statsministerns besked:

– Vi tycker det är riktigt bra och en av de mest konkreta stegen i rätt riktning när det gäller att förenkla introduktionen in för unga på arbetsmarknaden, säger vice vd:n Christer Ågren.

– Det här är människor som behöver upplärning och som ofta inte alls haft någon kontakt med arbetslivet. Då är det viktigt att man kan se att det blir ett pris som många fler är villiga att betala. Det i kombination med att de får en ordentlig introduktion tror vi är ett bra koncept. Vi är framför allt glada att facken äntligen accepterade det. Där har det ju funnits ett starkt motstånd tidigare. I samband med jobbpakten öppnade man upp för att träffa de här avtalen.

Lööf jublade i sociala medier

TCO:s ordförande Eva Nordmark slår fast att det var väntat att de differentierade a-kasseavgifterna skulle slopas.

– De var en teoretisk ram om hur regeringen tänkte sig att det skulle påverka sysselsättning och lönebildning, men det har ju ingen av oss andra förväntat oss skulle ske. Det som krävs nu är att man rustar upp arbetslöshetsförsäkringen och ser till att höja taket i a-kassan och att fler omfattas utav försäkringen, säger hon.

På Twitter jublade också Fredrik Reinfeldts regeringskollega Annie Lööf (C).

"Förra Almedalen ville jag se mer rättvisa a-kasseavgifter. För dem som behöver det mest. Bra att M hänger på!" skrev hon bland annat.

Även S är positiva

Inte heller Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg hade något emot dagens besked, som han menar är en reträtt för regeringen.

– Alla förslag Reinfeldt presenterar i dag går i rätt riktning. Men det besvärande för regeringen och Moderaterna är att han tvingas underkänna sin egen modell flera gånger. Det innebär att statsministern underkänner en del av de viktiga inslagen i sin egen jobbpolitik.

Socialdemokraterna brukar kalla yrkesintroduktionsavtalen för "Stefan Löfven-modellen".

– Det är en fråga vi har drivit under flera års tid. Löfven presenterade idén i Almedalen första gången för tre år sedan, när han var ordförande i IF Metall. Han var också först med att teckna ett sådant avtal på svensk arbetsmarknad. Vi kommer dock titta närmare på hur utbildningsmomentet håller tillräckligt hög kvalité, säger Damberg.

S: Regeringen går på reträtt

Även när det gäller förändringarna av avgifterna i a-kassan så menar Damberg att regeringen retirerat.

– Reformen var en av grundpelarna kring hur arbetsmarknaden skulle förändras. Det skulle påverka lönebildningen och vara en av drivkrafterna för att få fackföreningarna att hålla tillbaka löneutvecklingen och straffa dem som har det tuffaste villkoren på arbetsmarknaden. Vi har kritiserat det här från början och lagt alternativa förslag, säger han.

Enligt S fick reformen fått allvarliga konsekvenser.

– Vi ska inte glömma bort att differentieringen av a-kassan är en av de faktorer som ledde till att nästan 500 000 personer lämnade a-kassan och då stod närmast oskyddade under de tuffa åren som varit, säger Damberg.

Följ ämnen i artikeln