Reinfeldt föreslår nya satsningar på jobb

Publicerad 2013-07-03

VISBY. Fredrik Reinfeldt presenterade flera nyheter inför sitt tal i Almedalen.

Statsministern vill sänka a-kasseavgiften, sänkt arbetsgivaravgift för YA-jobb, som han kallar det, och skjuta till handledarstöd.

– Nu levererar vi det vi har sagt att vi ska leverera, säger Reinfeldt.

Som väntat ska Fredrik Reinfeldt (M) fokusera på jobben i sitt tal i kväll.

På pressträffen inför det började han med att berätta att jobbpakten, där unga mellan 15 och 24 år ska kunna kombinera jobb med utbildning, som han lanserade förra året i Almedalen börjar ge resultat.

De har tidigare kallats yrkesintroduktionsanställningar - nu heter de YA-jobb.

I dag kunde han avslöja att det under året slutits flera branschavtal och att fler är på gång, bland annat i handeln och inom hotell- och restaurangbranschen.

Stöttar arbetsgivarna

Ungefär 25 procent av de 30 000 jobb som regeringen hoppas på omfattas av dessa avtal.

– Mina besked i dag blir, att detta har nu kommit så långt att avser vi att göra vår del, säger Reinfeldt.

Statsministerns första förslag är ett nytt handledarstöd på 2 500 kronor i månaden under ett år till arbetsgivare som använder sig av avtalen.

Dessutom sänks arbetsgivaravgiften så mycket att en person med en lön på 21 000 kronor bara kostar 9 000 kronor.

Sänkt a-kasseavgift

Förslaget har redan fått grönt ljus av EU-kommissionen att Sverige får göra detta.

– Det innebär att vi kan lägga detta i budgetpropositionen nu i höst med införande från första januari 2014. Det behövs åtgärder för att unga ska få jobb och vi tror att det här är väldigt verkningsfullt.

Reinfeldt vill även slopa sin egen reform om differentierade a-kasseavgifter. Den infördes efter valsegern 2006 och har kritiserats av många, bland annat LO.

Stöd av arbetsförmedlingen

Enligt förslaget sänks då a-kasseavgiften för 2,3 miljoner löntagare och 600 000 av dem med 150 kronor i månaden eller mer.

– Det är betydlig lättnad för breda grupper av löntagarkollektivet. Det ska löna sig att arbeta. Det är viktigt att de får ökade ekonomiska marginaler. Vi levererar det vi har sagt att vi ska leverera. Nu är det upp till arbetsmarknadens parter att använda de här instrumenten när de är på plats i lagstiftningen.

Regeringen kommer även föreslå i morgon att det så kallade aktiveringsförbudet rivs upp.

– Det ska finnas individuellt anpassat stöd från första dagen för unga som söker arbete. Det ska man veta direkt man uppsöker Arbetsförmedlingen.