Grön ungdom: Stoppa polisen i tunnelbanan

Publicerad 2013-02-20

Grön Ungdoms språkrör Magda Rasmusson i Stockholms tunnelbana.

Civilklädda poliser jagar papperslösa plankare på tunnelbanan i Stockholm.

Det vill nu Grön ungdom stoppa – genom att lura polisen.

– Vi uppmanar folk att signalera när de ser polisen, säger språkröret Magda Rasmusson.

I tunnelbanan står civilklädda poliser och kontrollerar resenärer för att sätta dit plankare, folk som reser utan att betalat – men även för att fånga papperslösa personer.

”Bara ett sväpskäl”

Gränspolisen uppgav för P3 Nyheter i går att plankning var en bra ingång eftersom det är ett brott. Det är nämligen inte lagligt att kontrollera en persons identitet bara för att den personen ser utländsk ut.

Miljöpartiets ungdomsförbund, Grön ungdom, går nu till angrepp mot polisens metoder.

– Att använda biljettkontroller är bara ett svepskäl. Jag tycker att det är obehagligt. Det slår inte bara mot papperslösa utan mot alla som upplevs ha ett ickesvenskt utseende, säger Magda Rasmusson, språkrör på Grön ungdom.

Utsatta bör anmäla

Magda Rasmusson menar att detta liknar rasprofilering och uppmanar justiteminister Beatrice Ask (M) att agerar.

Tills dess att ministern eller någon annan gör någonting tar Grön Ungdom problemet i sina egna händer.

– Vi uppmanar folk att signalera när de ser polisen i tunnelbanan för att det kan vara olagligt det polisen håller på med. Vi tycker också att folk som blir diskriminerade ska anmäla det, säger Rasmusson.

Projekt från Malmö

Språkröret uppmanar folk att skriva ut varningen på mikrobloggen Twitter och under hashtaggen ”reva”.

– Där går det redan ut varningar från folk. Om man sprider information via Twitter så kommer fler att se det och då kan det även nå ut till folk som är papperslösa. De kan helt enkelt hålla sig undan från de platser som polisen är.

Metoden som polisen använder sig av i Stockholm baseras på pilotprojektet Reva, Rättsäkert och effektivt verkställighetsarbete, från Malmö. Projektet är ett uppdrag av regeringen för att öka antalet genomförda utvisningar.